Сръбският Путин пали барута в Босна и Херцеговина, Вучич помага

5588
Сръбският Путин пали барута в Босна и Херцеговина, Вучич помага
Снимка: Getty Images

Президентът на Република Сръбска (РС) Милорад Додик призова за "мирно" разпадане на Босна и Херцеговина (БиХ) и заплаши босненските мюсюлмани.

"Играта на босненските мюсюлмани по отношение на членството на самопровъзгласилото се Косово в Съвета на Европа ще удари само БиХ. Ренегатските структури на босненските мюсюлмани отдавна напуснаха конституционната рамка и се отклоняват от всичко, което представлява Дейтънската Босна и Херцеговина", написа Додик в социалната мрежа X (Twitter).

"Всичките им действия и лицемерие по отношение на т.нар Косово отваря нови перспективи за Република Сръбска, така че вече не е толкова необичайно да се каже и очаква Република Сръбска да направи същото. Има механизми за това. Ние вече се разделихме, във всичко. Трябва да формализираме нашата мирно раздяла, която босненските мюсюлмани започнаха с едностранните си действия и разрушаването на конституционния ред", добави той.

Още: Бечирович: Най-големият проблем в Босна и Херцеговина е Вучич

Додик твърди, че ние (сърбите) не можем да бъдем в общност с тези, които непрекъснато ни виждат като врагове и правят всичко, за да засилят враждата и омразата към сръбския народ, пише БГНЕС. "Не е естествено. Такава общност не може да оцелее и затова се разпада", заяви лидерът на босненските сърби.

Руска закалка

На 24 април Милорад Додик участва в международния форум по въпросите на сигурността в Санкт Петербург, като проведе среща със секретаря на Съвета за сигурност на Руската федерация Николай Патрушев. Тогава президентът на РС обяви, че Путин гарантира съществуването на Република Сръбска.

Междувременно, Общото събрание на ООН трябваше да гласува резолюцията за геноцида в Сребреница на 2 май, но сесията е отложена, съобщи посланикът на Босна и Херцеговина /БиХ/ в ООН Златко Лагумджия, цитиран от телевизия N1.

Още: Додик: РС казва “не“ на присъединяването на БиХ към НАТО

"Общото събрание със сигурност ще бъде след 6 май, в зависимост от графика на сесиите, който ще знаем тепърва", каза Лагумджия.

Сръбският президент Александър Вучич заяви в Ню Йорк, че САЩ, Германия и други страни са "засилили лобирането за резолюцията за Сребреница", в отговор на кампанията, която Белград води срещу нейното приемане. Вучич каза пред сръбските медии, че "американците, германците и други са сформирали щаб във Виена" и че "никога не биха го направили, ако Сърбия не си беше свършила добра работа".

"Те се събраха във Виена и преброиха гласовете, които имаха (за приемане на резолюцията), преброиха гласовете срещу малка Сърбия. Преброиха кой ще гласува с "да" от 190 държави с право на глас и направиха списъци за натиск. Ние свършихме нашата работа, но сега те ще ги принуждават и тормозят", добави Вучич, който беше министър на информацията по времето на кървавия режим на Слободан Милошевич и това завинаги показва каква е политическата му стойност: С възхвала на Милошевич Вучич загатна какво мисли за Сърбия и Косово

Клането в Сребреница е най-голямото на европейския континент след Втората световна война (ВСВ). През лятото на 1995 г., в защитения анклав Сребреница, силите на босненските сърби, командвани от Радко Младич, за часове избиват хиляди босненски мюсюлмани. До момента са идентифицирани телата на близо 8 800 от тях, които са погребани в Поточари край Сребреница.

Още: ЕС: Още две години санкции за Босна и Херцеговина

През лятото на трагичната 1995 г. настоящият сръбски президент Александър Вучич е министър на информацията в кабинета на диктатора Слободан Милошевич. Пред парламента в Белград Вучич заявява, че "за всеки убит сърбин ще бъдат по 100 босненци". Геноцидът в Сребреница е потвърден с присъдата на Международния съд в Хага.

Ключова стъпка: ЕС реши да започне преговори за членство с Босна и Херцеговина

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Арестуваха трима за отвличане на българка

Хванаха лодка с мигранти край Гърция

Срещата на Ердоган и Мицотакис: Ще отворят ли въпроса за морските зони?

В навечерието на Великден: Главата на Македонската църква си присвои Самуил

Протестират за правата на мигрантите: Младежи нахлуха през тераса в албанския парламент

Спасиха мигранти край Крит

Посещението на Еди Рама в Гърция виси на косъм

Сезонът на пожарите в Гърция започна: Властите подгтовят елитен пожарникарски екип

Скупщината на Сърбия избра новото правителство: САЩ са разочаровани

Турската полиция задържа стотици хора на първомайски протести (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Балкани