Защо китайците се страхуват от слънцето и никога не се пекат?

5807
Защо китайците се страхуват от слънцето и никога не се пекат?
Снимка: iStock

Слънцезащитата отдавна е нещо обичайно за повечето от нас. Почти всеки използва слънцезащитен крем на плажа, а мнозина го използват ежедневно. Но ние сме далеч от китайците. Те избягват ултравиолетовата светлина с особено усърдие. Защо го правят и дали си заслужава да последваме примера им, нека разберем сега.

Почит към традицията

Бледата кожа отдавна се смята в Китай за незаменим атрибут на изтънчената красота и аристократизма. И съвременните китайци, особено жените, продължават да запазват възможно най-светлия тон на лицето чрез всички налични методи. Така наречените избелващи козметични линии са изключително популярни в Азия. Когато излизат навън, жените не се ограничават само с нанасянето на кремове с мощни UV филтри.

Слънчево изгаряне: Четири начина за лечение на зачервена и възпалена кожа

Широкополите шапки и слънчевите чадъри не са рядкост тук и не са признак на ексцентричност. Плажните костюми в Китай представляват маски за цялото лице с прорези за устата и очите, както и специални дрехи, които скриват тялото от горе до долу.

Откъде идва този страх на китайците да придобият тен? Дали това е просто почит към традицията, или зад него се крие нещо друго?

Много меланин

Азиатците имат повече меланоцити - клетки, които произвеждат меланин - в кожата си. Това вещество е отговорно за цвета на кожата: колкото повече меланин има, толкова по-тъмна е кожата. Меланоцитите в азиатската кожа са не само многобройни, но и изключително чувствителни. Активността им може да бъде предизвикана от слънцето, както и от най-безобидни наранявания и възпаления като малка драскотина или ухапване от комар. Като цяло тъмното петно по кожата от азиатски тип се появява бързо и лесно, а да се отървете от него дълго и трудно.

Експертни съвети и трикове за защита на кожата от силно слънце

Китайски парадокс

Кожата на азиатския тип е много плътна. Всичко това се дължи на факта, че тя съдържа много повече фибробласти - клетки, които произвеждат колаген. Това вещество е отговорно за еластичността и стегнатостта на кожата. Ето защо признаците на стареене се появяват при азиатците средно с 10-20 години по-късно, отколкото при славянската кожа.

Съвременните изследователи обаче са единодушни, че 90 % от признаците на стареене възникват от ултравиолетовата светлина и други външни фактори. Ето защо, въпреки генетичната си предразположеност да запазят твърдата и плътна кожа, характерна за младостта, китайците, с тяхната чувствителност към ултравиолетовата светлина, губят всички свои предимства. И само ако блокират ултравиолетовата светлина, те имат добри шансове да изглеждат доста по-млади.
Ето защо азиатците продължават да избягват слънцето по всички възможни начини в продължение на векове.

Не забравяме обаче, че 90 % от стареенето се дължи на външни фактори. Така че определено не трябва да пренебрегваме защитата от слънцето, в противен случай ще става само по-тъжно.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Защо е добре да включите лук в диетата си?

Разкриха тайната на пирамидите и какво е помогнало да бъдат построени

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 19 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 19 май /валутен калкулатор/

7 начина за откриване на изневяра

Програмата за пране, която разваля пералнята

Какво ще се случи с тялото ни, ако пием сок от нар всеки ден?

4 неща, които всяка дама над 40 години трябва да направи

Възможно ли е да сварите картофи за 5 минути?

10 подаръка, които не трябва да се дават на новодомци

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com