Сърбия предлага акции в държавна компания вместо пари за руския газ

15098
Сърбия предлага акции в държавна компания вместо пари за руския газ

Сърбия може да изплати дълга си към "Газпром" чрез акции в компанията "Петрохимия", съобщи сръбският министър на външните работи Ивица Дачич.

"Говорихме днес и се споразумяхме да погасим задълженията си към Газпром" чрез собственост в предприятието "Петрохимия", обяви Дачич, предаде БГНЕС.

Просрочените задължения на Сърбия за доставка на природен газ надхвърлиха 180 млн. долара, съобщи през юни източник, запознат с плащанията между страните. Дългът, натрупан от задълженията на Сърбия за февруари - март миналата година и март-април тази година, е на обща сума 148 млн. долара. В допълнение Сърбия не е платила задълженията си за доставки между 1995-2001 в размер на 34,8 милиона долара.

Друг източник потвърди сумата, добавяйки, че въпросът с неизплатените задължения на Сърбия е бил обсъден на министерската среща на 20 юни в Москва.

"Газпром" е предложил на Сърбия да се удължи до края на 2014 г. срокът на погасителния план за периода 1995-2000 г. Тази схема предвижда допълнителни плащания-текущата цена на газ плюс 3 долара на хиляда кубически метра.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com