8 години от убийството на Анна Политковская

20017
8 години от убийството на Анна Политковская

На този ден, преди 8 години, бе убита руската журналистка Анна Политковская. В материалите си за в. "Новая газета" тя разкриваше зверствата на руската армия в Чечения, пишеше за цялостната руска политика по отношение на малцинствата и открито критикуваше нарушаването на човешките права от страна на Кремъл.

Кери: Екзекуцията на Сотлоф е средновековна диващина

Екзекуцията на втори американски журналист - Стивън Сотлоф, е средновековна диващина. Джихадистите, които са го извършили, не са истинс...

Анна Политковская беше застреляна на 7-и октомври 2006 г. във входа на дома, където тя живееше в Москва. В същия този ден президентът Владимир Путин отбелязваше своя  54-ти рожден ден и това стана повод още тогава да се появят твърдения, че убийството е поръчано от руските власти. Преди това бяха правени няколко други опита за убийството ѝ.

Самото разследването на това гръмко престъпление от години не може да посочи кой точно стои зад него. По време на първия процес, завършил с оправдателни присъди, пред съда бяха изправени единствено евентуалните извършители на убийството. По-късно Върховният съд отмени това решение и върна делото в Следствения комитет. По второто дело, преди няколко месеца, съдът постанови ефективни присъди за физическия извършител на убийството и неговите трима съучастници, които обаче обжалват това решение.

Днес международната правозащитна организация Amnesty International ще проведе акция, наречена "Цветя за Анна". В редакцията на  "Новая газета", където тя работеше, ще бъде занесен огромен букет от хартиени цветя, направени от страниците на онези издания, кои се включиха във възпоменателната акция.

На името на Анна Политковская бе учредена и награда за журналистика.

Освободиха арестуваните в Украйна руски журналисти

Руският телевизионен канал "Звезда" потвърди, че арестуваните по-рано двама негови служители в Украйна са освободени, предаде ИТАР-ТА...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа