Вулин: Знам кой е наредил подслушването на президента Александър Вучич

2747
 Вулин: Знам кой е наредил подслушването на президента Александър Вучич
Снимка: Government of the Republic of Serbia

Министърът на вътрешните работи на Сърбия Александър Вулин заяви, че е известно името на лицето, наредило да бъде подслушван президентът Александър Вучич.

Знае се и името на човека, който е разработил системата за подслушване на Александър Вучич, каза Александър Вулин пред вестник „Политика“, като подчерта, че е известно на кого са носени докладите и кой ги е поръчал.

Данните са предоставени на прокуратурата и се очаква тя да квалифицира деянието. Името на поръчителя ще бъде обявено публично, когато прокуратурата внесе обвинителния акт.

На въпрос кой е толкова смел да подслушва президента, Вулин отговори, че не е сигурен, че става въпрос за смелост, но това е продължило една година и е имало достатъчно време това да бъде използвано и да се направи, каквото е трябвало.

Министърът подчерта, че когато има сблъсък с мафията и с великите сили в политически смисъл, винаги трябва да очаквате, че отговорът им ще бъде труден, а може да бъде и фатален.

„Ако Кавачкият клан разполага със стотици милиони евро, защо смятате, че няма да похарчат един милион в защита на тези пари, за да ликвидира този, който ръководи борбата срещу мафията?“,- попита Вулин.

Той посочи, че Радойе Цвикер, лидерът на Кавачкия клан, който се укрива, и че огромните пари, които притежава, сега служат само за отмъщение.

„Ако убиете Вучич, ще предизвикате фундаментална политическа нестабилност в Сърбия и възможност за политически конфликти", посочи Вулин, като подчерта, че това означава политическа нестабилност на Балканите.

Спорен министъра, Вучич е много труден човек за сътрудничество, що се отнася до личната му безопасност и че постоянно казва, че иска да говори с хората и че няма да го отделят от тях.

По време на откриването на паметника на Стефан Неманя е имало оперативна информация, че може да се случи нещо и е предложено на Вучич събитието да бъде отложено, но той категорично е отказал.

"Той е такъв, не го интересува прекалено много, свикнал е да получава удари и се грижи много повече за семейството си - баща, брат, син. А те знаят къде най-много ще заболи”, каза Вулин.

Той подчерта, че действията не са предприети заради Вучич, а заради политиката на стабилност в Сърбия, на която той е носител.

През март тази година стана известно, че семейството на сръбския президент Александър Вучич е било подслушвано незаконно 1572 пъти, припомня БГНЕС.

Премиерът Ана Бърнабич определи незаконното подслушване на президента като опит за държавен преврат. Според нея, в това са замесени служители на управляващата партия и висши служители от Министерството на вътрешните работи.

Политическо списание НИН публикува официални бележки от разпити и данни от свои източници, според които каквото и да било подслушване на президента на Сърбия не може да премине без знанието на Агенцията за сигурност и разузнаване (BIA), начело с Братислав Гашич - човек от най-близкия кръг на Александър Вучич.

Адвокат Сеад Спахович, чийто офис представлява Даяна Хркаловия, бивш държавен секретар в сръбското министерство на вътрешните работи в предишното сръбско правителство, заяви, че подслушването на Вучич е кампания на правителството.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

ОССЕ с положителна оценка за изборите в Северна Македония

Скрили кокаина в чували с тор: Гръцките митничари спряха огромна пратка с наркотици

Норвегия дари 76 превозни средства на армията на Северна Македония

Кметът на Анкара: Стъпките на ЕС към Турция не показват ясен път за бъдещето

Народът ни наказа: Ковачевски след президентските избори

Пендаровски разочарован от резултатите на президентските избори

При 80% протоколи: Гордана Силяновска е с огромна преднина пред Стево Пендаровски

Официално: Силяновска от ВМРО-ДПМНЕ води убедително пред Пендаровски

Додик видя в Путин гарант за съществуването на Република Сръбска

Приключи първият тур на президентските избори в Северна Македония

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com