Скандал с подслушване на сръбския президент

2742
Скандал с подслушване на сръбския президент
Снимка: Predsednik.rs

Скандал с подслушване разтърси Сърбия. Според местния вестник "Курир", година и половина полицаи са подслушвали президента Александър Вучич, членове на семейството му и членове на ръководния състав на управляващата Сръбска прогресивна партия (СПП), пише в. "24 часа".

Подслушвани са разговори на брата на президента Андрей Вучич и по-големия му син Данило, на директора на разузнавателната служба БИА Братислав Гашич, кмета на Нови Сад и зам.-председател на СПП Милош Вучевич, външния министър Никола Селакович, депутата Владимир Джуканович и ръководителя на ФК "Цървена звезда" Звездан Терзич.

Стана ясно колко души са следени със СРС през миналата година

През 2019 г. са използвани СРС за 3310 лица, сочи докладът на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства за из...

Според "Курир", става въпрос не само за подслушване на телефони, но са правени и записи от камери, поставяни срещу държавна вила, в която Вучич често отсяда.

"Доставена е специална апаратура, неофициално, никой не е знаел за това. Центърът, от който са подслушвани разговорите, е в самата сграда на МВР", твърди източникът на сръбското издание. Когато някои от полицаите разбрали кого подслушват, занесли записаните разговори на президента.

Самият Вучич заяви, че знае, че е бил подслушван, и че "компетентните органи ще определят дали са свързани с чужденци", подчертавайки, че подслушването на президента е пряк опит за преврат. Сръбският президент каза по традиция в такива случаи пред местната телевизия "Пинк", че това се правело за сплашване и че от 2014 г. се провежда кампания, в която се опитват да оприличат семейството му с това на Слободан Милошевич.

"Всичко се основаваше на абсолютни лъжи - те започнаха с истории, че брат ми е собственик на ресторант "Франш", че е притежавал декари земя във Войводина, а след това започнаха с по-големия син", припомня Вучич, без да влиза в големи подробности кои са "те". Но той заразказва за най-голямата плантация за марихуана в Европа "Йованица" и как е била разбита, явно внушвайки, че заради това сега "се хвърля кал" по него. Основният обвиняем в този случай е Предраг Колувия, а има твърдения, че той е свързан с Андрей, брата на Вучич.

МВР министърът призна, че продължават да ни следят през телефоните с основание COVID-19

И след края на извънредното положение, МВР може да следи хора през телефоните и мобилните им устройства – къде се намират, на осн...

В края на 2019 г. сръбската полиция нахлу във фермата за органични храни "Йованица" край Белград, задържа 9 души и почти 4 тона марихуана в една от най-големите подобни операции в страната. Опозиционери заявиха тогава, че собственикът на фермата Предраг Колувия се обадил точно на брата на Вучич при арестуването си. Сега предстои решение на втора инстанция по случая.

Министърът на вътрешните работи Александър Вулин на свой ред коментира, че подслушването на президента е свързано с обявената от него война на мафията.

През юни 2018 г. тогавашният президент на босненската Република Сръбска Милорад Додик, сега сръбски представител в босненското Председателство, заяви, че британските разузнавателни служби подслушват него и Вучич и уточни, че става въпрос не за обикновени военни, а за представители на британски разузнавателни служби, които използват на Балканите най-съвременно оборудване. По данни на сръбските медии в страната действат 55 чуждестранни служби за сигурност от 40 страни. Председателят на сръбския парламент Ивица Дачич, цитиран от вестник "Данас", заяви, че и в Босна, и извън нея се полагат големи усилия за премахване на Република Сръбска и това се прави "под масата, с натиск изключително върху сръбския народ".

През осемте години и половина от управлението на Сръбската прогресивна партия това е 10-ият случай, в който правителството публикува информация за застрашената сигурност на президента на Сърбия, която никога не е доказана по-късно, подчертава телевизия N1.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Президентски избори в Северна Македония

Си Дзинпин ще посети Сърбия през май

Възстановяването след наводненията в Гърция ще струва над 3 млрд. евро

Гърция забранява скъпи яйца и козунак за Великден

Историк от Белград обяви Рилския манастир за "пазител на сръбските духовност и история"

Мицкоски: Включването на българите в Конституцията е диктат

Вучич: Сърбия изпълни всички задължения по Брюкселското споразумение

Румъния се готви да придобие корейски 155-милиметрови гаубици K9

Взривиха кола в Атина (ВИДЕО)

Гърция ще развива ПВО, което да я защитава от дронове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com