Лекар получи 2 години условно за смъртта на дете

1948
Лекар получи 2 години условно за смъртта на дете
Снимка: БГНЕС

Заради смъртта на дете лекар получи окончателна двугодишна условна присъда с изпитателен срок от три години. Той ще бъде лишен и от правото да упражнява лекарска професия за срок от две години.

Това се случи след решение на Върховния касационен съд (ВКС), с което частично е изменено решението на Софийския апелативен съд (САС) по процеса за смъртта на 4-годишната Гергана Илиева след операция от сливици срещу Михаил Маджунов, когато бе лекар в ИСУЛ.

Нови протести в защита на обвинения за убийство пловдивски лекар

Десетки пловдивчани се събраха и днес на площад „Съединение“ в защита на д-р Иван Димитров, обвинен за убийството на кримин...

Случаят е от 2010 г. Делото стигна до последната съдебна инстанция след жалба на Маджунов. Върховните магистрати са го оправдали частично по повдигнатите му обвинения и затова са намалили и наказанието му. Първоначалното наложено наказание от Софийския градски съд (СГС), което бе потвърдено и от апелативния, бе условна присъда от 2 години и 6 месеца с 4 годишен изпитателен срок и лишаване от лекарски права за срок от 2 години и 6 месеца.

Маджунов е признат от първите две съдебни инстанции за виновен в това, че на 8 и 16 декември 2010 г. в УМБАЛ "Царица Йоанна – ИСУЛ", като лекар - не в съучастие, а отделно с други двама лекари - Юлиян Рангачев и Иглика Станчева, е причинил смъртта на Гергана Илиева на 23 декември, поради немарливо изпълнение на служебни задължения, представляващи източник на повишена опасност. На първата дата Маджунов не е изискал определяне на кръвната група на детето преди операция за отстраняване на сливици, а на втората дата при извършения преглед след получен кръвоизлив не е поставил адекватна диагноза, не е назначил правилното лечение и я изписал от болницата. На Рангачев и Станчева бе наложена 6-месечна условна присъда.

Тримата бяха осъдени и да платят обезщетение на бащата на Гергана Илиева в размер на 100 хил. лв.за причинени неимуществени вреди от престъплението. Другите двама не са обжалвали присъдата пред последната съдебна инстанция.

ВКС не се е съгласил с доводите на обжалвания Маджунов, че в случая трябва да се приложи принципът "non bis in idem", който забранява двойното наказване за едно и също деяние, след като е бил наказан по административно наказателен път с уволнение и лишаване от лекарски права.

90% от общопрактикуващите лекари настояват за ефективни протестни действия?

"90% от общопрактикуващите лекари настояват за ефективни протестни действия, като в никакъв случай водещото не е потребителската такса....

Но върховните магистрати се съгласяват с жалбата на Маджунов във връзка с едното му повдигнато обвинение - че не е определил кръвната група на Гергана Илиева на 8-ми. В решението на върховния съд се посочва, че безспорно подсъдимият е следвало да я определи, но според ВКС няма пряка причинна връзка между бездействието на Маджунов и смъртта на момичето. 

В мотивите на окончателното решение пише, че медицинският стандарт въвежда като задължителен елемент от всяка процедура по кръвопреливане двукратното определяне на кръвногруповата принадлежност на пациента – първо като част от подготовката за преливане на кръв и кръвни продукти, а след това и непосредствено преди самата трансфузия. Според върховните съдии от значение е и фактът, че при своевременна реакция от страна на медицинския персонал на 23 декември 2010 г. състоянието на детето би позволило извършването на коментираното изследване.

Поради тези съображения ВКС приема, че решението на САС следва да бъде изменено в частта за деянието на 8 декември 2010 г. и подсъдимият да бъде оправдан. Затова той е оправдан и по квалификацията, че е причинил смъртта на Гергана Илиева с няколко деяния.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване