Манолова и КНСБ внесоха в НС пакет от мерки срещу "модерното робство"

1397
Манолова и КНСБ внесоха в НС пакет от мерки срещу "модерното робство"

Омбудсманът Мая Манолова и президентът на КНСБ Пламен Димитров щвнесоха в деловодството на НС пакет от законодателни промени, които да прекратят т. нар. „модерно робство“ – неизплащането на работни заплати, осигуровки, обезщетения, неизпълнени социални ангажименти и др.

"Заедно с КНСБ внасяме пакет от законодателни мерки срещу експлоатацията на труд и модерното робство в 21 век. Ежедневно сме залети от жалби срещу работодатели, които не плащат заплати, осигуровки, извънреден труд и не изпълняват своите социални ангажименти", заяви Манолова, цитирана от Фокус.

„Налага се ежедневно да гасим пожари, изброили сме над 20 случая, част от които сме посетили и лично“, обясни Мая Манолова и даде примери със случаи в Бобов дол, Варна, София, Дупница и други.

„Това са случаи на експлоатация, на „модерно робство“, работникът работи безплатно, не му се плаща, а семействата им гладуват“, заяви тя.

„Работниците са от шивачки до миньори, които страдат от техните работодатели“, коментира омбудсманът. „Част от тези случаи са вбесяващи, няколко пъти съм била на място, споделям гнева и отчаянието на работниците“, каза още Мая Манолова.

Предлагаме да се забрани продажбата на фирми на клошари, да се забрани продажбата на предприятия и дружествени дялове без работодателите да са изплатили всичко дължимо на своите работници, коментира още тя.

Подписаха колективния трудов договор в мина "Оброчище"

След дълги преговори беше подписан колективният трудов договор между протестиращите миньори в "Оброчище" и концесионера на мината - дру...

„Предлагаме промени в 7 закона, основните ни предложения са за решаване на конкретни проблеми, възникнали в практиката“, заяви тя.

„Предлагаме да се даде възможност на работниците да започват производство по несъстоятелност, когато работодателите им са в неплатежоспособност“, обясни Мая Манолова. Според нея трябва да се забрани на фирми, които не са си платили заплатите и осигуровките, да участват в обществени поръчки. По думите й трябва да се направят промени в Закона за гарантиране на вземанията на работници и служители от фалирали предприятия. „Предлагаме да бъдат разширени контролните правомощия на Инспекцията по труда“, каза още омбудсманът.

Утре ще упражня правото си на конституционна жалба и ще внеса в Конституционния съд жалба срещу член 245 от Кодекса на труда, който задължава работодателите при финансови затруднения да разплащат на своите работници до 60% от дължимите възнаграждения, заяви още тя.

„Разбирането ми като обмудсман и текстът на Конституцията е пределно ясен - за положения труд се дължи пълно възнаграждение в зависимост от качеството му и от неговия обем“, заяви тя.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 26 април 2024 г.

Промени в движението между Ружинци и Дунавци

Майският преврат 1934 г. и гоненията срещу дейците на ВМРО (ВИДЕО)

Времето утре - 27 април 2024 г.

Тревожна картина за българските младежи показва международно изследване

Изненадващ нов шеф в Euronews България (СНИМКИ)

След статия на Actualno.com: Отпадна налогът от 200 лв. на месец за берачите на гъби и плодове в гората

България избегна Съда на ЕС: Закрита е ключова наказателна процедура

Автокино под звездите от 27 до 29 април в София

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)
Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Атмосферното налягане ще се повиши и ще е по-високо от средното за месеца, сочи прогнозата за времето за 27 април. Какви ще са температурите?  През...