Манолова предлага мерки срещу некоректните работодатели

1525
Манолова предлага мерки срещу некоректните работодатели
Снимка: БГНЕС

Омбудсманът Мая Манолова ще атакува в Конституционния съд текст от Кодекса на труда, който дава право на работодателите да изплащат само 60 процента от заплатата на работника, а разликата до пълния размер да се запазва изискуема. Веднага след конституирането на новия парламент Манолова ще внесе за разглеждане и промени в четири закона, които ограничават некоректните практики на работодателите и разширяват възможностите на работниците да получат дължимите им заплати и обезщетения. Това стана ясно по време на дискусия за правата на работниците, в която се включиха представители на държавата, бизнеса и синдикатите.

През декември миналата година работодателят на обувния завод в село Ветрен пуска всички 120 работници в платен отпуск, в края на месеца ги освобождава поради временно прекратяване на производството. Разказът е на Райна, една от освободените:

"До ден днешен нито са ми изплатили отпуски, нито заплати, нито обезщетения. В същото време фирмата беше препродадена на жена от малцинството в Плевен, която ние не можем да намерим".

Оказва се, че фирмата продължава да работи с цеховете си в Пещера и Драгиново, но за Ветрен не може да се издължи на освободените работници. В тази връзка омбудсманът предлага следните промени - в Кодекса на труда да се въведе задължение работодателят да изплаща дължимите обезщетения в 3-месечен срок, а в Търговския закон да се забрани прехвърлянето на фирми или части от тях, ако не плащат заплати.

Другата промяна е свързана с вземанията на работниците при несъстоятелност на фирма, посочи Мая Манолова, цитирана от Дарик.

"Поставяне на вземанията на работниците за трудови възнаграждения в привилегирован ред. Преместване от четвърти в първи ред", каза Манолова.

Останалите предложения за промени предвиждат недопускане на фирма до участие в обществена поръчка, ако дължи заплати на свои работници, и удължаване на периода между прекратяването на трудовия договор и вписването на иска за обявяване на несъстоятелност на фирмата, което ще увеличи възможностите на освободените работници да получат обезщетения от фонда за гарантиране на вземанията при несъстоятелност.

Мая Манолова: "Топлофикация София" има институционален и политически чадър години наред

В резултат на натиска, който упражнихме върху столичната топлофикация, дружеството беше принудено да обезщети гражданите, които претърп...

Нужни са промени в законодателството, които да се борят с неизплащането на заплати, заяви по време на дискусията вицепрезидентът на КНСБ Чавдар Христов:

"Никой в България няма точна информация колко работодатели, колко не плащат, кога плащат и как. Проверките на главната инспекция по труда са планови или инциденти и те представляват само една извадка от ситуацията", каза Христов.

Цветан Симеонов от търговско-промишлената палата предлага некоректните работодатели да се засичат през базите с данни на всички държавни ведомства, а установените такива да бъдат обявявани публично.

"Тази публичност да включва освен наименованието на фирмата, още две категории - собственици и мениджъри", каза Симеонов.

По информация на КНСБ във фонда за гарантиране на вземанията на работниците при несъстоятелност на работодателя има събрани около 200 милиона лева, на фона на неразплатените заплати на стотици работници, а вноската на работодателите беше занулена по време на кризата и остава на нулата и през тази година.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

БНБ предупреди: Измамници се обаждат от наше име

Иво Инджев: Играчите в близкоизточния регион са много, но никой от големите фактори не иска ескалации (ВИДЕО)

Kaufland България поема председателството на Сдружението за модерна търговия (СМТ)

НСИ: Ядем повече месо и по-малко хляб и кисело мляко

Времето утре - 19 април 2024 г.

СЕМ: Открихме език на омразата в Алфа ТВ и СКАТ

Българските БТР-и в Украйна: Не стават за нищо без пълен ремонт и модификации

„Наводнени мазета и висящи ламарини“: Какви щети нанесе бурята?

Кой има имен ден днес, 18 април, 2024 г. Честито!

След поредния протест: Започва ремонт на водопровода на село Брестовица

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com