Златева увери: Председателството на ЕС беше основна тема на кабинета "Герджиков"

1112
Златева увери: Председателството на ЕС беше основна тема на кабинета "Герджиков"
Снимка: БГНЕС

Служебното правителството постави подготовката на предстоящото председателство на Съвета на ЕС като една от двете основни теми в своята работа. Това каза служебният вицепремиер Деница Златева от трибуната на Народното събрание по време на изслушването й във връзка с българското председателство на Европейския съвет.

Тя отчете, че в стъпителните декларации на парламентарните групи председателството на Европейския съвет е поставено като основен, важен приоритет, около който има политически и национален консенсус.

„Това е едно от условията да проведем успешно председателство през 2018 г. Това не е просто процедура, защото е дошъл ред на България“, каза тя и посочи, че страната ни ще има възможност да реализира дебат в трудни за Европа времена.

Вицепремиерът поясни, че това е и отговорност, защото в рамките на 6 месеца България ще води ЕС в дебати по теми като бъдещето на ЕС, преговорите по излизането на Великобритания в ЕС, стартиране на работата по следващата многогодишна финансова рамка, както и темата за сигурността и мигрантските потоци.

„Нашата позиция по тези различни теми много ясно и отчетливо ще бъдат чута от всички страни членки на ЕС и ще можем да поставим национални теми в рамките на този общоевропейски дебат“, каза Златева.

Припомняме, че на 23 февруари тази година, след участие на Златева на специално събитие за европредседателството ни, Actualno.com постави следните въпроса към нея в писмен вид, след като не ни беше позволено да го сторим на място, тъй като модераторът Весела Чернева заяви, че питанията не са по темата. Въпросите, на които още чакаме отговор, са:

1. Вярно ли е, че изоставаме с графика за обучение и преквалификация на чиновниците, които отговарят за подготовката и провеждането на председателство ни?

В първия работен ден депутатите ще се ангажират с председателство на ЕС

Първият редовен работен ден на новите депутати в 44-тото Народно събрание ще бъде посветен на изслушване на министър от служебния кабин...

2. Вярно ли е, че има проблеми с подготовката относно транспорта за гостите от ЕК?

3. Кога изтича срокът за осигуряване на транспорт както на ВИП, така и на по-обикновените гости? Ще се справите ли? 

4. Вярно ли е, че няма определен бюджет за хотели и кетъринг? Ако е така, защо не е приет бюджет? Ако има бюджет, в какъв размер е той?

Към този момент отговор на тези въпроси не сме получили.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика