Чак от април мислим за какво ще се борим като председател на ЕС

1062
Чак от април мислим за какво ще се борим като председател на ЕС
Снимка: Getty Images/Guliver

Явно е, че има неработещи сценарии от бялата книга на Европейската комисия за бъдещите сценарии за развитие на ЕС. Ние сме за запазване на т.нар. кохезионна политика т.е. политиката за сближаване на регионите в Европа, против сме създаването на нови кръгове и скорости. И сега Европа има различни скорости – Шенгенска зона, еврозона. Това заяви вицепремиерът по европейските въпроси и бивш пиар на БСП Деница Златева, която обяви, че червените линии, от които няма да отстъпим, са кохезионната политика и опазването на границите и бежанската криза.

Припомняме, че президентът Румен Радев пръв повдигна публично темата, тъй като при сегашното положение от 2020 година парите по структурните фондове на ЕС за България рязко ще намалеят, защото беше предвидено дотогава да сме догонили икономически и социално средното ниво в ЕС.

Георги Пирински: ЕС не е бил в такава криза досега

Безспорно ЕС е в много сериозна криза каквато не е била и безспорно най-драстичното ѝ проявление е Brexit. Това заяви евродепутатът от&...

Искам да уверя, че хората, които работят за европредседателството, са отлично мотивирани. Все още работим, предстоят ни разговори за бюджета, има притеснения, че за всичко ще успеем в срок, но от месец и половина забелязвам много добра координация между екипите, обясни Златева пред bTV. Тя добави, че от април ще работим по националната си програма за поставяне на приоритети, докато сме председател на ЕС. Евентуално фокус може да е развитието на Черноморския регион, каза Златева, повтаряйки, че продължаването на кохезионната политика ще е приоритет.

На 23 февруари тази година, след участие на Златева на специално събитие за европредседателството ни, Actualno.com постави следните въпроса към нея в писмен вид, след като не ни беше позволено да го сторим на място, тъй като модераторът Весела Чернева заяви, че питанията не са по темата. Въпросите, на които още чакаме отговор, са:

1. Вярно ли е, че изоставаме с графика за обучение и преквалификация на чиновниците, които отговарят за подготовката и провеждането на председателство ни?

2. Вярно ли е, че има проблеми с подготовката относно транспорта за гостите от ЕК?

Подготовката за председателството ни на ЕС - от бягащи чиновници до липса на пари

Държавните служители, които ще се занимават и отговарят за подготовката и провеждането на българското председателство на ЕС, масово не ...

3. Кога изтича срокът за осигуряване на транспорт както на ВИП, така и на по-обикновените гости? Ще се справите ли?

4. Вярно ли е, че няма определен бюджет за хотели и кетъринг? Ако е така, защо не е приет бюджет? Ако има бюджет, в какъв размер е той?

Турция и Европа

Мисля, че позицията на МВнР по отношение на предизборния клип на ДОСТ беше изключително навременна, коментира Златева. На въпрос дали вижда намеса на Турция в нашите парламентарни избори, вицепремиерът по европейските въпроси отговори, че е недопустимо да има намеса относно броя на секциите на турска територия. Припомняме, че там могат да се открият най-много 35 секции. Предприели сме всички необходими действия – има секционни избирателни комисии, там има представители на МВнР. Надявам се, че българските граждани в Турция ще бъдат оставени да упражнят вота си без намеса, добави Златева.

Румен Радев: Не може да има едно тяло на две скорости, получаваме много от ЕС

Виждаме съюзници и това са всички 26 държави-членки на ЕС (бел. ред. - Великобритания все още е член на ЕС) – така президентът Ру...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Антоанета Цонева: 80% от ръководните постове в РИК-овете са на ГЕРБ и ДПС

ГЕРБ, ДПС и БСП провалиха първото заседание на комисията за "Турски поток"

Кога идват първите осем F-16 Block 70? Министърът на отбраната с график

Въпреки трусовете: ПП-ДБ обявиха, че се явяват заедно на изборите 2 в 1

Рашков напусна комисията за "Митниците": ДПС го "захапаха" за снимките, а той обеща да ги научи да не купуват гласове

Бивш главен секретар на МВР: Стефан Димитров е ходил и на банкет на КАТ

Тристранката обсъжда утре обезщетенията при безработица

Обвинените в контрабанда са били при Петя Банкова и при Асен Василев

След бурна драма: Главчев вече е и премиер, и външен министър

„Съвместна работа с ГЕРБ и ДПС е невъзможна“: Средна Европейска Класа се отделя от ПП-ДБ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика