Цената на петрола се смъкна с около 8% за ден

3259
Цената на петрола се смъкна с около 8% за ден
Снимка: iStock

Цената на петрола върви във низходяща посока, следвайки тенденцията, започнала още в средата на миналата седмица. Подобен ход демонстрира и цената на природния газ, която продължава да се отдалечава от максимумите, но въпреки това остава на висок ниво спрямо равнището от преди началото на войната в Украйна.

Цената на петрола тип „Брент” достига 101 долара за барел, като поевтинява с 5.47% по време на сутрешната търговия. Спрямо вчера сутринта, цената на „Брент” е намаляла с около 7%, а спрямо началото на миналата седмица понижението възлиза на около 30%. Все пак цената остава над нивата от преди руската инвазия в Украйна, тъй като в средата на февруари тази година се движеше на равнище от около 90 долара за барел. Преди година пък цената на петролът тип „Брент” бе на ниво от около 70 долара.

Природният газ тройно по-евтин спрямо пиковете от миналата седмица

Цената на природния газ продължава да върви надолу след като в началото на миналата седмица записа рязко поскъпване до над 300 евро на ...

Щатският лек суров петрол WTI се търгува на цена от 97.3 долара за барел, като поевтинява с 5.61% от началото на днешната сесия.

Цената на петрола се движи надолу, тъй като преговорите между Украйна и Русия дават известни надежди на инвеститорите, че конфликтът ще приключи, което от своя страна би следвало да намали рисковете относно енергийните доставки.

Цената на природния газ на нидерландския газов хъб TTF достига 112 евро на мегаватчас по време на ранната търговия. Цената запазва нивото си от вчера, което е приблизително тройно по-ниско спрямо пиковете от миналата седмица. Договорите за доставка за май вървят на ниво от 112 евро на мегаватчас, което е с около 5 евро спрямо равнището от преди 24 часа.

Цената на синьото гориво обаче остава висока спрямо ситуацията от преди войната. За сравнение, през февруари тази година договорите за доставка за април се движена на цени от около 70 евро на мегаватчас. Казано с други думи – понастоящем газът е по-скъп с близо 60% спрямо равнището от преди кризата в Украйна.

„Булгаргаз“ предлага поскъпване на газа с 58% от април

Държавното дружество „Булгаргаз“ иска рекордно поскъпване на природния газ през април - с 58%. Аргументът е, че заради вой...

Цената на природния газ на родния газов хъб „Балкан” достига 247 лева на мегаватчас, което представлява близо 11% увеличение за ден.

Руската рубла отчита леко поскъпване спрямо щатския долар, достигайки 111 рубли за долар или 0.0090 долара за една рубла, по данни на Refinitiv. Вчера сутринта един долар се търгуваше срещу 124 рубли.

Златото продължава да поевтинява, като към момента на подготвяне на материала се движи на ниво от 1927 долара за тройунция, губейки 1.62% от началото на сесията.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

Американската икономика се представя под очакванията в началото на 2024 г.

Украинската централна банка понижи основната лихва

Еврокомисар: 1,5 млн. мигранти не са ни достатъчни

Недостигът тласка цената на медта все по-близо до границата от 10 000 долара за тон

Китaйcĸитe ĸoмпaнии нaмaлиxa драстично дocтaвĸите нa мaшини и oбopyдвaнe зa Pycия

Цените на петрола поддържат курса заради опасенията за търсенето в САЩ

Еврото с нов завой спрямо долара

Законодателите на ЕС одобриха таван от 10 000 евро за плащане в брой

Къде са санкциите? Приходите на Русия от петрол и газ през април ще се удвоят

"Бундесбанк": Германия започва да излиза от кризата

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com