Стотици милиони загуби за руските рафинерии: Западните санкции и украинските дронове работят

6479
Стотици милиони загуби за руските рафинерии: Западните санкции и украинските дронове работят
Снимка: Getty Images

Западните санкции срещу Русия не работят – това е мантра, която се повтаря не само от путинофилите в България и в Европа, но често се налага и в сериозни анализи. Основната причина – възприятието, че санкциите трябваше да сринат руската икономика на секундата.

За да работят по-бързо, ограниченията първо трябва да бъдат приети, и второ – изпълнявани точно, без големи отклонения. Практиката за над 2 години показа, че не е така, включително с българско участие: Европейската комисия: Не разследваме България заради "Лукойл" (ВИДЕО)

От санкциите може много да боли

Украинската кампания за атаки с дронове срещу руски петролни рафинерии обаче вече показва как западните санкции могат да бъдат много ефективни. В свой материал Reuters дава пример – при успешен удар с дрон в технологично чувствителни места на руското петролно производство, Русия не може бързо да поправи разрушеното. И не само – ако се случи по-значима повреда и по други причини, руснаците пак се оказват в небрано лозе.

Красноречив пример – на 4 януари, 2024 година "Лукойл" установява повреда в турбина (катализатор, който преработва по-тежки въглеводороди в бензин) в една от най-големите си рафинерии NORSI, на река Волга. Проблемът е сериозен – защото експертиза и технологични възможности за поправка може да предостави само една компания и тя е американска. Става въпрос за UOP – само че тя излезе от руския пазар след като издирваният от Международния наказателен съд за систематично отвличане на украински деца руски диктатор Владимир Путин подпали войната в Украйна. Пред Reuters вътрешен източник твърди, че руснаците преобърнали всичко за алтернатива, но не намерили, като пробвали даже в Китай, където има технологии, само че трябва пълна подмяна и това е по-скъпо от ремонт – съответно, това звено на рафинерията е спряло работа. А самата рафинерия има само още един такъв блок-катализатор (КК-1). Сега NORSI прави с 40% по-малко бензин от обичайното – руският министър на енергетиката Александър Новак уверява, че предприятието ще се върне към нормална работа "след месец-два".

Още: Германия задържа руски кораб, превозващ ядрено гориво за американски АЕЦ

NORSI е с капацитет на производство на бензин 405 000 тона месечно или 11% от целия обем в Русия. При цена от 587 долара на тон бензин, повредата е загуба от 100 млн. долара годишно за "Лукойл".

Такива технологични спънки вече станаха ежедневие след многото успешни украински удари с дронове през февруари и март 2024 година – един от най-зрелищните удари пак беше срещу мощност на "Лукойл": Украйна удари голяма рафинерия на "Лукойл", Русия остави без парно хиляди абонати в родния град на Зеленски (СНИМКИ).

В изрично изявление Honeywell International, компанията-майка на UOP, обяви, че не доставя никакви части, оборудване или услуги на рафинерията на "Лукойл" в Нижни Новгород, нито за рафинерията в Славянск – също поразени от украински атаки с дронове. Нещо повече – в изявлението се казва, че американците активно издирват и пречат на всеки, който може по някакъв начин да помогне на руснаците да поправят щетите: Война на дронове между Киев и Москва: Нова петролна рафинерия гори (ВИДЕО)

Освен UOP, другият голям доставчик на технологии и софтуер на всичките 40 най-големи рафинерии в Русия през последните две десетилетия е швейцарската група ABB. ABB потвърди пред Reuters, че е спряла да приема нови поръчки в Русия след избухването на войната през февруари 2022 г. и няма планове да се върне в Русия, след като изпълни съществуващите си договорни задължения. Не е ясно за какви договори, колко и в какъв мащаб става въпрос.

Още: Руският топ производител на втечнен газ спря голям проект в Арктика

Руският бюджет ще страда

Приходите от петрол и газ в руския държавен бюджет съставляват над 50%, според някои оценки и повече. Това е основно перо за режима на Путин, за да може да финансира войната си в Украйна. Русия е вторият по големина износител на петрол в света, но изнася дори повече бензин и дизел, при това на много повече клиенти, отколкото когато говорим за суров петрол. Страни под западни санкции като Русия и Иран отдавна успяват да намерят вратички за получаване на резервни части за западно произведено оборудване като самолети или автомобили. Но оборудването за рафинерии е много по-сложна работа.

"Ако вълната от дронове продължи да идва с тази скорост и руската противовъздушна отбрана не се подобри, Украйна ще може да ограничи работата по рафиниране на горива в Русия по-бързо, отколкото руските фирми ще могат да ремонтират. Дроновете са десетки, ако не и стотици пъти по-евтини от разходите за ремонт, което е важно във война на изтощение", коментира Сергей Вакуленко, експерт по енергийната индустрия на Русия и сътрудник във Фондацията "Карнеги за международен мир".

Ефектът на санкциите: Масово руските микрочипове са дефектни

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

Турция цели да намали зависимостта си от Русия: Внася втечнен газ от САЩ

Страните от Г-7 определиха кога ще затворят въглищните си централи

Манията по изкуствения интелект се завърна на Уолстрийт

Обрат в цените на петрола на фона на преговорите между Израел и "Хамас"

Накъде пое еврото в началото на седмицата?

Путин дои здраво европейските банки: Плащат в пъти по-големи данъци в Русия

ЕК ще предложи санкции за руския втечнен газ

Руската централна банка запази огромната основна лихва

Гана започва да строи първата си АЕЦ

Турция ще инвестира 100 млрд. долара във възобновяема енергия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com