Украйна намери ахилесовата пета на Русия: Путин много ще го заболи

19799
Украйна намери ахилесовата пета на Русия: Путин много ще го заболи
Снимка: принтскрийн/YouTube/Комсомольская Правда

С атаките си с дронове срещу петролните рафинерии на руска територия Украйна намери ахилесовата пета на Москва. Тези вече регулярни атаки извадиха от строя около 15% от петролния капацитет на Русия и доведоха до повишаване на цените на бензина в Руската федерация.

Киев сам намери решение след неефикасните действия на Запада

Украйна намери този подход спрямо врага след като за Киев стана ясно, че въведените от Запада санкции не действат достатъчно ефикасно и руската икономика продължава да работи на военна основа, хвърляйки всичките си ресурси във войната. И това продължава да е възможно именно благодарение на огромните приходи от продажбата на петрол, които все още реализира Русия независимо от всички санкции, пише в свой обзор ТСН. Въпреки че САЩ отбелязват, че ценовият "таван" от 60 долара, въведен от Г-7 в края на 2022 г., е довел до това Русия да бъде принудена да продава петрола си с отстъпка (приблизително  за 17-18 долара за февруари тази година, според данните на Министерството на финансите на САЩ), за Кремъл това е напълно достатъчно, за да финансира войната и отделно да си остави някакъв допълнителен ресурс.

При крайно недостатъчната западна и най-вече американска военна помощ и липса на политическа воля Г-7 да преразгледат тавана на цените за износа на руски петрол, като го намалят, примерно, до 30 долара (макар че те трябва да провеждат консултации по този въпрос на всеки два месеца), Украйна сама прави всичко възможно, за да блокира потока от петродолари към Русия, за да не може тя да финансира тази война. И атаките срещу петролните рафинерии доказват, че е на прав път. Така в условията, когато западните санкции не работят ефикасно, Украйна въвежда свои собствени "санкции" срещу Русия. Припомняме, че според BILD още тази година Украйна вероятно ще има дронове с обхват до 2000 км, с които ще може да достигне до Урал и Арктика. Още: Няма нужда от ракети: Украйна скоро ще има дронове, с които ще атакува Урал и Арктика 

И всичко това се случва независимо от силните медийни материали, че Вашингтон е против заради опасения от увеличение на цената на петрола в световен мащаб, което може да навреди на администрацията на Байдън в навечерието на президентските избори в САЩ.

Стъпка по стъпка до мощната вълна от април

Русия има общо 74 петролни рафинерии, повече от 30 от които са разположени в европейската ѝ част - т.е. по-близо до фронтовата линия. Именно те осигуряват нуждите на руската армия от гориво за танковете, бронетранспортьорите и самолетите - съответно срещу тях са насочени и ударите на украинските дронове.

Отделни атаки срещу руските рафинерии имаше още в началото на инвазията - срещу тези в Краснодарския регион, Ростов, Брянск, Курск. Но дроновете към онзи момент все още не можеха да достигат в голяма дълбочина на руска територия. За първи път това се промени драстично през януари-февруари 2024 г., когато украинските безпилотни апарати изминаха 1000 км, поразявайки предприятието "Новатека" на Балтийско море - то понесе сериозни щети след пожар на терминала, въпреки че още през февруари доставките на петрол бяха възстановени. Дроновете удариха и петролната рафинерия на "Роснефт" в Туапсе на брега на Черно море, една от десетте най-големи в Русия. Информацията е, че ремонтът ѝ ще отнеме няколко месеца и все още няма данни от руска страна дали тя е възобновила работата си.

Още: Стотици милиони загуби за руските рафинерии: Западните санкции и украинските дронове работят

Преломният момент

Общо от януари до началото на април има над 15 украински атаки срещу руски нефтопреработвателни съоръжения и нефтени депа. Повратната точка обаче настъпи в началото на април, когато беше нанесен удар по икономическата зона "Алабуга", където се сглобяват иранските "Шахеди", и по рафинерията "Танеко" в Нижнекамск в Татарстан (третата по големина руска рафинерия) - всичко това на 1300 км от украинската граница

Още: До кои руски региони вече са достигали украинските дронове: Русия е на нокти (КАРТА) 

Поне 3 лоши новини за Русия

Този пробив е доказателство, че:

  • Киев вече има възможност да нанася удари на толкова голямо разстояние от границата си. А това говори красноречиво за успеха на украинската отбранителна индустрия, по-специално в производството на дронове. Още: Дрон с обсег 3000 км и 300 кг бойна глава: С това ли Украйна порази Татарстан? (СНИМКА)
  • Русия изглежда не разполага с достатъчно противовъздушна отбрана, за да покрие всички свои важни индустриални съоръжения. Поне засега и ако не направи промени в разположението на ПВО, с което обаче да повлияе на действията си на фронта.
  • Не на последно място - че самите руснаци са помогнали да се осъществят атаките срещу руските рафинерии, според информация на говорителя на Главното разузнавателно управление на Украйна Вадим Скибицки.

Истинската смърт за Кремъл: Секването на петродоларите на Путин

Атаките срещу руски петролни рафинерии са спрели около 15% от капацитета им, според западни медии. А прекратеният достъп до западни технологии (тъй като петролният и газовият сектор на Руската федерация също е обект на санкции) значително забавя и усложнява ремонта на тяхното оборудване.

На 4 април, например, Reuters писа, че "Лукойл" не може да възобнови работата на турбината в своята четвърта по големина петролна рафинерия близо до Нижни Новгород, която произвежда до 11% от общия обем бензин в Русия, защото турбината може да бъде ремонтирана само от американската компания UOP, която обаче напусна руския пазар през 2022 г. 

Рафинерията вече е намалила производството на бензин с 40%. И източниците на Reuters дори не се наемат да прогнозират кога турбината ще бъде ремонтирана заради забраната на САЩ за трансфер на технологии към Русия. "Лукойл" вече се е обърнал за помощ към китайски компании, но не е ясно дали Пекин ще успее да помогне на Москва да се сдобие с такова скъпо западно оборудване, заобикаляйки санкциите.

Колко изкарва Русия от петрола и колко харчи за войната 

Според ТСН Русия харчи средно по 10 милиарда долара на месец за войната си срещу Украйна. Откъде идват тези пари? През лятото на 2023 г. Русия печелеше 15 милиарда долара на месец само от износ на петрол. Това е напълно достатъчно, за да финансира войната и да си остави малко допълнителен ресурс. Вчера, 8 април, руското финансово министерство обяви 80% повишение на приходите на годишна база за периода януари - март 2024 година в перо "петрол" - това обаче не идва само от продажба на суров петрол и готови горива, а и от различни такси и данъци, които не бяха въведени в периода януари - март 2023 година. Отделно, преди година имаше ефект от западни санкции, които руснаците успяха да преодолеят след това. С други думи, сметката за приходите не може да бъде направена точно на база дадените официални данни. Общо Русия обяви 31,5 млрд. долара приходи за януари - март, 2024 година.

Най-големите купувачи на руски петрол са Китай, Индия и Турция, които купуват руски петрол с отстъпка от 17-18 долара. Голяма част от този руски петрол Индия го преработва и го препродава по света, включително на западните страни. Тези продажби на петролни продукти, произведени от руски петрол, не нарушават санкциите, признават официални лица от САЩ, тъй като вносът на рафиниран руски петрол е внос от страната на закупуване, а не от самата Русия. 

Още: Путин опря до Лукашенко за бензин, Беларус предпочита Запада

Опасенията на Запада

В края на март, Financial Times публикува статия, че САЩ неофициално са призовали Украйна да спре атаките срещу руските рафинерии, тъй като това може да доведе до повишаване на световните цени на петрола и отмъщение от страна на Кремъл. Вашингтон казва, че цената вече се е повишила с 15% тази година до 85 долара за барел, тласкайки нагоре цените на бензина в Съединените щати, въпреки че американската статистика показва, че това не е нанесло сериозен удар на пазара на горива в САЩ.

Мнозина на Запад погрешно свързват руските атаки срещу украинската критична инфраструктура с отмъщението на Москва за атаките срещу руските рафинерии. Тази теория е много лесно да се опровергае, пише ТСН, като се напомни, че още преди тези атаки - на 6 юни 2023 г. Русия взриви язовир "Каховка". Това обаче явно не пречи на съветника по националната сигурност на президента Байдън Джейк Съливан да смята, че Русия може да нанесе тактически ядрен удар по САЩ (тоест дори не по Украйна – бел.ред.), ако Вашингтон предостави на Киев твърде много оръжия.

Самият украински президент Володимир Зеленски призна, че реакцията на САЩ на атаките срещу руските рафинерии не е била положителна. И по този повод недвусмислено заяви на 3 април на съвместна пресконференция в Киев с президента на Финландия: "Струва ми се, че за да разберат в крайна сметка как хората в Харков оцеляват без ток, без вода, явно трябва да дойдат на място, да видят и след това да осъждат или не. Защото Русия не разбира от друго освен от сила".

Странно е Запада да говори за отмъщение, когато не предоставя помощ

И накрая, странно е да се чува от Запада за "отмъщение от страна на Русия" заради атаките срещу нейните нефтопреработвателни мощности, когато липсва западна помощ от оръжия и допълнителни системи за противовъздушна отбрана, в частност Patriot ("Пейтриът"), за които Украйна настоява от месеци, за да може да защити важните си съоръжения, пише в заключение ТСН. 

ОЩЕ: "Като превземем Киев, край на хаоса с дроновете": Жалейки в Думата след ударите по Татарстан (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

Турция цели да намали зависимостта си от Русия: Внася втечнен газ от САЩ

Страните от Г-7 определиха кога ще затворят въглищните си централи

Манията по изкуствения интелект се завърна на Уолстрийт

Обрат в цените на петрола на фона на преговорите между Израел и "Хамас"

Накъде пое еврото в началото на седмицата?

Путин дои здраво европейските банки: Плащат в пъти по-големи данъци в Русия

ЕК ще предложи санкции за руския втечнен газ

Руската централна банка запази огромната основна лихва

Гана започва да строи първата си АЕЦ

Турция ще инвестира 100 млрд. долара във възобновяема енергия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com