Над 100 младежи изследват бъдещето на природата във финалния семестър на Panda Labs нa WWF и Kaufland

455
Над 100 младежи изследват бъдещето на природата във финалния семестър на Panda Labs нa WWF и Kaufland
Снимка: Кауфланд

 Над 100 младежи на възраст до 25 години търсиха решения на екологични и социални казуси в седмия семестър на програмата за иновации и предприемачество PandaLabs , посветен на „Бъдещето на природата“.  В двата хакатона по темите „Устойчив начин на живот“ и „Иновации за човека от природата“ участниците разработваха устойчиви бизнес продукти и услуги, заимствани от природата. В помощ на младите изследователи се притекоха учени, бизнес лидери и предприемачи. Програмата се реализира за поредна година с подкрепата на Kaufland България.

Сред финалните проекти са биоразградими опаковки за храна от мицел, бамбук, семена и восък. Наред с тях сред номинираните за мастърклас са проекти за озеленяване, компостиране и намаляване на въглеродния отпечатък. Всички креативни идеи ще се състезават за стартово финансиране от 7000 лв. на идеята си.

По време на втория хакатон „Иновации за човека от природата“ младежите имаха възможност да се срещнат с първият българин, стъпил на дъното на антарктически ледник – инж. Цветан Паров. Той представи изследването си в рамките на 32-рата българска антарктическа експедиция, като постави фокус върху поведението на ледниците в контекста на климатичните промени. Пред младежите той подчерта крехкия баланс във вътрешността на ледника и ги призова да не спират да търсят устойчиви бизнес решения, които да спомогнат за намаляване на човешкото влияние върху природата.

Финалисти от хакатон „Устойчив начин на живот“: 

  • Отбор „ПНВ-БиоТоп“ с идея за изграждане на релакс зона в междублоково пространство с кафене, библиотека и растения, които намаляват въглеродния отпечатък в градовете;
  • Отбор „Зелена калинка“ с услуга за озеленяване на междублоковите пространства и изграждане на компостери и соларни беседки;
  • Отбор „БИЛКА“ с приложение, в което можем да видим какъв тип застрашена територия приближаваме, да получаваме интересни факти за териториите и видовете в тях, както и ценна информация за опазването им. 

Отбор „ПНВ-БиоТоп“ и отбор „Зелена калинка“ ще продължат участието си в семестър „Бъдещето на природата“, като се включат в мастър клас през май.

Финалисти от хакатон „Иновации за човека от природата“: 

  • Отбор „Honeyland“ с идея за биоразградима кутия за съхранение на храна от мицел;
  • Отбор „Зелени вълнения“ с биоразградима опаковка за месни изделия, съставена от семена и целофан;
  • Отбор „GreenHorizon“ с биоразградими опаковки от бамбук;
  • Отбор „Еко приятели“ с екологична биоразградима кутия от соев восък, заместваща пластмасовите опаковки в супермаркетите.

Във всеки хакатон  PandaLabs участниците разполагат с два дни за работа над своите решения. За да стигнат до финала, идеите на отборите трябва да отговорят на няколко критерия – да решават съществуващ екологичен проблем и същевременно да бъдат иновативни, приложими и изпълними. За първи път всички отбори финалисти в хакатон „Иновации за човека от природата“ избраха да търсят решение за намаляване на употребата на пластмаса в ритейл сектора върху казус, който беше предоставен от Kaufland България.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com