Енергийните фирми увеличиха парите за ремонти през 2012

4060
Енергийните фирми увеличиха парите за ремонти през 2012
Четири тенденции в сектора прогнозират от ЦЕРБ

Средно с 20% са се увеличили инвестициите за ремонти и профилактика в енергетиката през 2012 г, спрямо 2011 г.

Това отбелязват от Централна енергоремонтна база (ЦЕРБ) ЕАД – най-голямото българско предприятие за диагностика и ремонт в сферата.

Някои дружества вече обявиха инвестиционните си програми.

ЧЕЗ например планира да вложи 614 хил. лева в електроразпределителната мрежа на Западна България (през март 2012 г.), „Топлофикация София” АД инвестира 2.5 млн. лв. за модернизацията на два топлоизточника , а "ЕВН България Електроразпределение" АД е заделила 128 млн. лева за ремонти и инвестиции през 2012 г.

От ЦЕРБ ЕАД очакват още три тенденции в енергетиката през тази година.

Инвестициите в екологични подобрения ще направят дружествата конкурентноспособни на външните пазари, защото ще отговарят на европейските изисквания. Средствата е добре да са насочени главно към топлофикационна дейност, например за когенерации (топлинен двигател или електростанция за едновременно генериране на електричество и топлина).

Втората тенденция ще е в посока намаляване на загубите при преноса на енергия.

И тази година фокусът ще са възобновяемите енергийни източници. Според представители на ремонтната база за нашите условия най-ефективно ще е използването на ВЕЦ-овете.

„Те започват да произвеждат ток само за няколко минути, докато на една ТЕЦ са й необходими часове, за да се задейства”, обясняват от предприятието. „ВЕЦ-овете са най-добрият тип "зелена" енергия. Те са „по-зелени“ и от ветрогенераторите, и от слънчевите паркове”, смятат от компанията.

Централна енергоремонтна база (ЦЕРБ) е най-голямото предприятие за диагностика, ремонт и поддръжка на електрически машини и съоръжения у нас.

Работи по проекти на AES, НЕК ЕАД, ЕСО, Е.ОН, ЧЕЗ Разпределение, Мини Марица Изток ЕАД, Лукойл, БДЖ, Свилоза и др. Има всички европейски сертификати за качество.

В края на миналия месец предприятието ремонтира 8-мегаватов хидрогенератор – на компанията Eнерго Про, който е на стойност 650 000 лв., а в момента поправя трансформатор за 150 000 лв. – за Мини Марица-изток. От дружеството предвиждат, че настоящата година ще е по-добра от миналата, а пазара на енергетика у нас – по-стабилен.

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика