ЕС проверява как така имаме неистово желание да спортуваме в малки населени места

3585
ЕС проверява как така имаме неистово желание да спортуваме в малки населени места
Снимка: БГНЕС

Заради появилите се по села и паланки в цяла България спортни обекти през периода 2007 - 2013 година, Европейската сметна палата започва проверка. Евроинспекторите правят проверката по свое усмотрение и набелязват обекти, които те решат. Няма обаче информация кои точно проекти се проверяват.

Информацията за проверките идва два дни, след като земеделският министър Десислава Танева каза, че през настоящия период (2014 - 2020) за спортни обекти по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) ще има ограничение - до 50 000 лева.

В България не се спазват правилата за раздаване на обществени поръчки, сочи европейски одит

За 2014 г. най-много неправомерно раздадени европейски средства има по програмите за "Икономическо, социално и териториално сближаване"...

Проверка в данните на фонд "Земеделие" показа, че само през 2013 и началото на 2014 г. са били одобрени 93 проекта за спортни съоръжения, на обща стойност над 335.8 млн. лв. Те са за построяване на нови стадиони и спортни площадки, както и за ремонтиране на стари. В нуждата от тях обаче се усъмни дори спортният министър Красен Кралев.

"Направиха се съоръжения в Белоградчик, Ново село, Ружинци, Дреновец, Павликени, Земен... Но с някои малки изключения аз лично се съмнявам от необходимостта им точно в тези населени места", каза преди дни Кралев, за да илюстрира как неефективно се изразходват парите по програмата. Той даде за пример села с по 300-400 души, които имат по-хубави терени от футболните отбори в "А" група. "Спортното съоръжение "Цар Самуил" в Петрич е развалина, а сградният фонд е превърнат в болница за рехабилитация. Навремето заради уникалния климат в Петрич там се подготвяха националните ни отбори, а сега се налага да плащат за лагери в Гърция и Турция", допълни той.

Станаха ясни и първите случаи на усвоени пари, без да има завършени обекти. В Шабла например са похарчени 5.5 млн. лв. за построяването на стадион със съмнителни резултати, показа разследване на bTV. Според фирми, работили на обекта, схемата е следната: първият изпълнител взима 4.5 млн. лв., но възлага работата на втора фирма срещу 2.3 млн. лв., а тя на свой ред наема трета фирма за 1 млн. лв. Сега на стадиона няма нито пейки, нито седалки, нито трибуни, нито съблекални, шахтите са пълни с вода, асфалтът на алеите вече е пропаднал, изкуственото езеро е празно, а лодките са акостирали на дъното. Парите от фонд "Земеделие" са изплатени на общината преди три месеца - 3.8 млн. лв. Все още обаче има фирми, които не са получили нищо и техните работници вече за втори път протестират, като затварят международния път за Румъния.

От държавен фонд "Земеделие" опитаха да омаловажат проверката на Европейската сметна палата. В момента тече регулярният годишен одит, с който всяка година Сертифициращият орган и Европейската сметна палата извършват проверка на разходването на бюджета и спазването на правилата и процедурите на Разплащателната агенция, посочиха вчера от фонда пред Mediapool.

МОН разпореди проверки на спортните съоръжения във всички училища

Нещастният инцидент с 16-годишния ученик в ОУ „Никола Парапунов“ – град Разлог, показва, че въпреки взетите мерки от ...

Проверките на Европейската сметна палата се извършват на базата на извадка от плащанията, заявени за възстановяване. Те са на случаен принцип с цел да се гарантира представителност по отношение на всички видове заявени разходи, които са включени в годишната декларация на разходите, пише в. "Сега". В него е посочено, че одитите на Европейската сметна палата и резултатите от проверките са публични и се публикуват на интернет страниците на институцията.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Още спорт