В България не се спазват правилата за раздаване на обществени поръчки, сочи европейски одит

5307
В България не се спазват правилата за раздаване на обществени поръчки, сочи европейски одит
Снимка: БГНЕС

За 2014 г. най-много неправомерно раздадени европейски средства има по програмите за "Икономическо, социално и териториално сближаване", от които се ползват новите членки като България. Това се казва в публикувания днес доклад на Европейската сметна палата за миналата година. Палата е независима одитна институция на ЕС, която действа като пазител на финансите на ЕС.

5,7% от разходите изобщо не е следвало да бъдат направени, защото парите не са използвани в пълно съответствие с правилата на ЕС. Като цяло Сметната палата изразява отрицателно становище по доклада относно редовността за плащанията, което важи за целия ЕС.

Сметната палата: Одитът на СУ не дава вярна и честна представа за финансовото състояние

Сметната палата отказ да завери финансовия отчет на Софийския университет "Св. Климент Охридски" за 2014 година, съобщиха от Палатата. ...

Председателят на Европейската сметна палата Витор Калдейра представя основните моменти пред депутатите от комисията по бюджетен контрол в Европейския парламент в Брюксел, предаде БНР.

Докладващият общ процент на усвояване на средствата, все още е твърде нисък, за да се очаква, че всички ще бъдат използвани,  пише в доклада. Особени проблеми са констатирани в пет държави – България, Гърция, Испания, Румъния и Словакия, където нивата на усвояване на европарите е значително под средното за Европейския съюз за 2013 г. В четири от тези страни общият размер на средствата, които все още не са заявени за плащане от бюджета на Съюза, варират на 15%, или повече от техните годишни държавни разходи.

Неспазване на правилата за възлагане на обществени поръчки е установено в България и още седем държави. Освен нашата страна този проблем е установен и за Германия (Саксония- Анхалт), Гърция, Испания (Кастилия — Ла Манча), Франция, Италия (Пулия), Нидерландия и Румъния. Шест на сто от изчисления процент на грешки, са свързани с нередовни процедури за договаряне на търговете.

България е дадена като пример за лоша практика да се плащат пари по програми в земеделието на фирми, които не са отговаряли на изискванията. Става дума за мярката "Добавяне на стойност към земеделските и горските продукти", където според одиторите, финансирането не е било конкретно насочено, тъй като са били допуснати всички предприятия с по-малко от 750 служители или годишен оборот по-малък от 200 млн. евро годишно. Въпреки че критериите за подбор са били определени, те не са били използвани за насочване на подпомагането, тъй като наличният бюджет е бил достатъчен, за да се финансират всички допустими проекти. Така са платени пари, които надвишават нуждите, са отчели от Европейската сметна палата.

БНБ избра свой международен одитор за следващите три финансови години

Управителният съвет на БНБ, на основание чл. 49, ал. 4 от Закона за БНБ и проведена открита процедура по реда на чл. 16, ал. 8 от Закон...

В предходни годишни доклади Сметната палата е отбелязала, че допустимите площи, записани в българската Системата за идентификация на земеделските парцели (СИЗП) не са надеждни, както и че резултатите от проверките на място са с незадоволително качество. Бил е създаден план за действие с цел преодоляване на тези недостатъци. Изпълнението му е започнало през 2009 г. и е приключило през 2011 г. Проверките на Сметната палата сега са установили, че са били предприети ефективни корективни действия. СИЗП е подобрена и редовно се актуализира. Качеството на проверките на място също е подобрено, отбелязват от европейския одитен орган.

Европейският съюз трябва да се справи с финансовото изоставане в различни области, за да освободи средства, които да могат да бъдат използвани другаде, където са най-необходими, каза пред евродепутатите в Бюджетната комисия председателят на Сметната палата на Европейския съюз Виктор Калдейра, който призова за преразглеждане правилата и схемите за отпускане на средствата на правителствата.

Всяка година Европейската сметна палата извършва одит на приходите и разходите от бюджета на ЕС. Общият размер през 2014 година възлиза на 142,5 млрд. евро, или около 300 евро на всеки гражданин.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com