Епично: Над 2000 бегачи и колоездачи застанаха на старт на "Търново Ултра" (ВИДЕО)

3358
Епично: Над 2000 бегачи и колоездачи застанаха на старт на "Търново Ултра" (ВИДЕО)
Снимка: Kremena Dimitrova / Tarnovo Ultra

"Бегачите" е спортна рубрика на Actualno.com с автор Стефан Йорданов, посветена на най-интересните събития от света на бягането.

Едно от най-популярните състезания по трейл бягане и планинско колоездене в България - "Търново Ултра", събра над 2000 участници в тазгодишното издание на надпреварата. Мащабната проява се превърна в празник за Велико Търново през изминалия уикенд (13-14 април), събирайки професионалисти и аматьори от цялата страна и от чужбина.

"Търново Ултра" откри сезона по трейл бягане и планинско колоездене

Състезанието стартира в центъра на гр. Велико Търново, а живописните трасета преминават през крепостта "Царевец" и други знакови за региона места като Трапезица, Дервент, Момина крепост, Гарга баир, манастирът "Св. Троица", Ксилифор, скалният венец на Арбанаси, местността Камъка, хижа Божур и други.

Търново ултра 2024

Какви дистанции предложи състезанието във Велико Търново?

"Търново ултра" предложи 8 отделни дисциплини с различни трасета. Четири от дисциплините са насочени към трейл бегачите - 14 километра, 25 километра, 32 километра и 51 километра. Други две от дисциплините пък са за планинските колоездачи - 33 километра и 60 километра. Последните две дисциплини са дуатлон - 33 км + 25 км и 60 км + 32 км.

Колоездене в събота, бягане в неделя

Колоезденето се проведе в съботния ден, като Ростислав Костадинов стана победител на дистанцията от 33 километра, следван от Нако Георгиев и Георги Петков. При жените победата бе за Йоана Вълканова, която спечели убедително пред втората и третата Веси Тодорова и Гергина Сугарева.

На 60 километра шампион стана Борислав Хаджистоянов, а зад него се наредиха Емил Стойнев и Петър Чавдаров. В женската категория първа финишира Теодора Табакова, втора и трета завършиха Ивета Костадинова и Ася Борисова.

В неделя се проведе и състезанието за бегачите, като на старт застанаха и дуатлонците. Георги Жеков спечели убедително на най-дългото трасе, като пробяга 51-километровата дистанция за 4 часа и 19 минути. Втори и трети се наредиха съответно Калин Василев и Иво Андреев. При жените спечели Моника Филипова, следвана от Полина Горасова и Стефка Ганева.

На 32 километра победата бе за многократния победител на "Търново ултра" Александър Спасов. Втори и трети се класираха Димитър Желязков и Светлозар Колев. В женската категория победата бе за Радостина Балова, а втора и трета завършиха Гергана Божкова и Мария Илиева.

25-километровата дистанция предложи оспорвана битка за първото място при мъжете, като победата бе за Стефан Йорданов, а втори финишира Шабан Мустафа, който е двоен световен шампион за ветерани в планинското бягане. Трети се нареди Димитър Марков. При жените победител бе Кристина Иванова, която спечели с разлика пред Ренета Ненкова и Златка Вълчева.

Даниел Кубашлиев финишира първи на 14 километра, изпреварвайки със 7 секунди Деан Гинев. Трети на финала се прибра Валентин Шишков. При жените победата бе за Лилиана Гоцева, следвана от Ивелина Маджарова и Веселка Дилянова.

В късия дуатлон победител при мъжете стана Георги Петков, а втори и трети завършиха Антон Върбенов и Светлозар Орелов. Вяра Кръстева победи при жените, изпреварвайки Мария Русекова и Гергина Сугарева. В дългия дуатлон първи в мъжката група бе Андриан Карпаров, а след него финишираха Димитър Карабахчиев и Николай Пожаров. В женската група победата бе за Цветелина Христова, а втора и трета завършиха Ивана Зехова и Недред Заструг.

"Търново ултра" даде своеобразен старт на сезона по трейл бягане и планинско колоездене в България. Ултрамаратоните набират все по-голяма популярност у нас, като се увеличават любителите бегачи и колоездачи. Това се видя и от рекордния брой участници в "Търново ултра", надхвърлил кота 2000.

Кулминацията на сезона в ултрамаратоните идва в края на юни, когато ще се проведе "Обиколката на Витоша". Регистрацията за "Витоша 100" вече е отворена, като и тази година се очаква голям брой участници.

Пълни резултати от "Търново ултра"

Автор: Стефан Йорданов

ОЩЕ от "Бегачите": Медал и четвърто място за България от Балканиадата по полумаратон

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОЩЕ СПОРТ:

Ивет Горанова гостува на българско училище в Кипър по повод 15-годишен юбилей (СНИМКИ)

Страхотно! България ще има представител във фехтовката на Олимпийските игри в Париж

Спорт по телевизията днес - 29 април 2024 г.

Прекрасно! България има европейски шампион по бокс (ВИДЕО)

Страхотен Кристиян Василев взе квота за Олимпийските игри в Париж

Злато! Светлана Каменова завоюва европейска титла в бокса

Велик! Карлос Насар пак помете световен рекорд, но няма да му го признаят

Спорт по телевизията днес - 26 април 2024 г.

92 дни до Париж 2024: Конният спорт носи олимпийско сребро на България

Милица Мирчева атакува олимпийския норматив на маратона в Прага

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com