ГЕРБ иска квалифицирано мнозинство за избора на състава на ДКЕВР

6594
ГЕРБ иска квалифицирано мнозинство за избора на състава на ДКЕВР

Целият състав на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране да се избира чрез квалифицирано мнозинство от две трети от Народното събрание. Това предвиждат предложените от ПГ на ПП ГЕРБ промени в Закона за енергетиката. Промените са внесени в деловодството на Народното събрание в днес след обяд, съобщиха от партията.

Регулирането на дейностите в енергетиката и във водоснабдяването и канализацията следва да се осъществява от независим регулаторен орган, който според Директива 2009/72/ЕО трябва да действа независимо от пазарни интереси и да не получава разпореждания от изпълнителната власт, се посочва в мотивите на вносителите на предложението. Затова с настоящите изменения и допълнения се предлага нов ред за избиране на състава на Комисията за енергийно и водно регулиране, както и промяна на броя на членовете й от седем на единадесет, като шест да бъдат специалисти в областта на енергетиката, а четири – в областта на ВиК сектора.

Предвижда се всички членове, включително и председателят, да бъдат избирани от Народното събрание с квалифицирано мнозинство от две трети от всички народни представители. Предложенията за членове на комисията, включително председателя, могат да се правят от парламентарните групи и от народни представители, пише БГНЕС.

Също така се предлага комисията да извършва ежегодно регулаторен одит на дружествата – лицензианти при утвърждаването на цените, които подлежат на регулиране по този закон, съответно се създават и правила за контрол от страна на Сметната палата, Агенцията за държавна финансова инспекция, Комисията за защита на конкуренцията, Комисията за защита на потребителите и други органи. Освен това се предлага комисията ежегодно да представя доклад за дейността си пред Народното събрание.

Новият шеф на ДКЕВР вярва, че може да свали цената на тока

Може би цената на тока може да бъде понижена, но с колко точно няма как да се каже сега - скоро обаче ще има повече яснота. Това заяви ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика