Няма яснота кой плаща по 4750 лева заплата в неработещата "Южен поток България"

2140
Няма яснота кой плаща по 4750 лева заплата в неработещата "Южен поток България"
Снимка: БГНЕС

125 000 лева средно всеки месец през 2015 година се плащат за заплати в дружеството „Южен поток България”. Януари е имало 34 души на трудови договори в компанията, през февруари вече са 32-ма, през март стават 31, а до декември стават 18. Средно на 26 души на месец се дават по 5000 лева заплата на всеки. Това обяви депутатът от Реформаторския блок Настимир Ананиев.

Кой плаща заплатите – това не е ясно от писмения отговор на енергийния министър Теменужка Петкова, пратен до Ананиев. Може България да поема разхода, може да е Русия. Много вероятно е този разход да се поема от българската страна, предположи Ананиев, защото още преди спирането на „Южен поток” в края на 2014 година направихме много голяма апортна вноска. През ноември 2015 година разходите за заплати са били 255 000 лева, а през декември – 583 000 лева, подчерта депутатът. Това е станало при намаляване на персонала, но не беше дискутирано дали увеличението се е получило заради плащане на обезщетения при съкращения.

Ананиев: Защо "Южен поток" дава заплати по 4700 лв. на човек, въпреки че не работи

Уж неработещото предприятие "Южен поток България" продължава да дава заплати по над 4700 лева на човек месечно. Какво работят тези хора...

Поисках информация и какви са данните за 2016 година, такива още няма. Затова искам г-жа Петкова да отговори устно на парламентарен контрол, добави Ананиев.

Нова телевизия съобщи, че в началото на тази година са останали 6 служители в „Южен поток България” АД. Разходите за заплати са намалели повече от 50%. Според Ананиев може да има обвързващи договори, задължаващи ни да поддържаме персонал.

Писменият отговор от Теменужка Петкова все още не е качен на сайта на парламента. Има единствено съобщение, че по въпросите на Ананиев се изисква справка от Българския енергиен холдинг (БЕХ).

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика