Започва модернизацията на газохранилището в Чирен

5528
Започва модернизацията на газохранилището в Чирен
Снимка: Gettyimages

Модернизацията на единственото у нас газохранилище във врачанското село Чирен започва с нов сондаж. Сондажът се планира да бъде въведен в експлоатация догодина.

Проектът предвижда до 2017 г. да има общо два нови сондажа, с които да се увеличат възможностите за дневен добив и нагнетяване на природен газ при контрол на качеството.

В Чирен има достатъчно газ, успокояват от Министерството на енергетиката

Създаденият в Министерството на енергетиката ведомствен щаб следи ежедневно доставките на природен газ, разполагаемите количества в хра...

Изграждането на сондажите ще има принос за развитието на газовия пазар у нас и ще отговори на изискванията на променящата се структура на потреблението, информира БНР. Увеличеният капацитет на хранилището ще съдейства за напредъка на различни енергийни проекти, и не на последно място, ще спомага за покриване на неравномерностите от повишеното търсене на газ през зимата.

В началото на юли Европейската комисия (ЕК) отпусна 32,8 млн. евро за два български енергийни проекта, единият от които 3D-проучвания за разширяването на газовото хранилище в Чирен. По него държавният газов оператор трябваше да получи 3,9 млн. евро.

Обектът в Чирен е естествено подземно депо, изградено на базата на изтощено находище на газов кондензат. За 41 години работа в хранилището са нагнетени 10 милиарда кубически метра и са добити 8 милиарда кубически метра синьо гориво.

 

Булгаргаз: Съобразяваме добива на газ от Чирен с потреблението

"Булгаргаз" изпълнява задълженията си като обществен доставчик към доставчиците на природен газ. Количествата, които получава по дого...

 

От днес до официалния старт на модернизацията са поканени министър-председателят Бойко Борисов, вицепремиерът Томислав Дончев и енергийният министър Теменужка Петкова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика