X
 
 

Роден е Дончо Костов, български биолог

1271 1
photo of Роден е Дончо Костов, български биолог
Снимка: iStock/Guliver
Дончо Костов е роден през 1897 година в село Локорско. През 1916 година завършва Първа софийска мъжка гимназия. Учи естествена история в Софийския университет „Свети Климент Охридски“ и завършва агрономство в Хале през 1924 година. През следващите години преподава в Агрономическия факултет на Софийския университет, където е асистент на професор Иван Иванов. С Рокфелерова стипендия специализира генетика в Харвардския университет при Едуард Мъри Ийст (1926-1929).

След завръщането си в България, въпреки множеството публикации в специализирани чуждестранни издания, Дончо Костов не получава място на доцент в Софийския университет. По тази причина започва работа в Държавния завод за добитък и депо за мъжки разплодници („Кабиюк“) край Шумен, а после заминава за Ленинград, където работи в Института по генетика при Николай Вавилов (1932-1939) и преподава в Ленинградския университет (1934-1936). През този период той публикува над 200 статии, много от тях в престижни световни издания, включително 10 статии в списание „Нейчър“.

Във Франция е основано Френско психоаналитично общество

Френското психоаналитично общество (ФПО) е френско психоаналитично професионално тяло създадено през 1953 г. като един от основателите ...

През 1939 година, след започнатата от Трофим Лисенко кампания за унищожаване на съветската школа в генетиката, Дончо Костов напуска Съветския съюз, завръща се в България и до смъртта си е директор на Централния земеделски изпитателен институт. От 1942 до 1946 година преподава биология в Медицинския факултет на Софийския университет, а след това - генетика в Агрономическия факултет. През 1946 година става редовен член на Българската академия на науките. Той основава и ръководи Института по приложна биология и развитие на организмите (1947-1949). От 1948 година е член на Югославската академия на науките и изкуствата в Загреб. През 1988 година посмъртно му е присъдена Димитровска награда.

Дончо Костов умира през 1949 година в София.

През 1990 режисьорката Адела Пеева прави документалния филм „Дончо Костов – една българска история“.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
  • Публикувано във факти.бг: 19 юни 1885 г. Статуята на свободата 1 Публикувано във факти.бг: 19 юни 1885 г. Статуята на свободата преди 5 месеца Профил на трол?
    Публикувано във факти.бг: На 19 юни 1885 г. Статуята на свободата пристига в Ню Йорк като дар от френския народ. Пренесена е в Америка като е разделена на 350 парчета, сглобена е на място и през октомври 1886 г. е официално открита от президента Грувър Кливланд. Тя има за цел да увековечи приятелството на Франция и САЩ, както и да отбележи вековния юбилей на младата американска държава. Статуя виж още ›› та е висока 46 м., а заедно с пиедестала - 93 м. Тя е дело на Фредерик Огюст Бартолди, а вътрешната ѝ структура е дело на Гюстав Айфел. Статуята копира модела на класическите скулптури от римския период на богинята Либертас. Във вдигнатата си дясна ръка жената държи факла, към която е добавено и знамето на Америка. В лявата ѝ ръка е поставена Декларацията за независимост, обявена на 4 юли 1776 година. В долната част при краката на Статуята на свободата стоят разкъсаните вериги на робството. Малко известен факт е, че преди да отплува за САЩ Статуята на свободата е трябвало да бъде поставена на Суецкия канал. Самият Федерик Бартолди е бил изкушен по Близкия изток и намиращите се там образци на гръко-римска скулптора. През 1869 г. египетското правителство изразява интерес за проектиране на фар за Суецкия канал. Нетърпелив и развълнуван, Бартолди проектира колосална статуя на забулена жена, държаща факла, която той нарича Египет (или Прогрес), който носи светлина в Азия. Когато обаче присъства на откриването на канала, Бартолди е бил уведомен, че няма да може да продължи с работа си по фара. Така вдъхновението намира пристан на остров Либърти в САЩ. Дубликат на статуята на свободата има и в Париж, дори са две. Едната от тях се намира в градините на Люксембург. На информационният панел на пиедестала пише, че този бронзов модел на Бартолди е част от подготвителната работа за статуята, изпратена в Ню Йорк. Датата написана на статуята е 15 ноември 1889г. - датата на освещаването ѝ. Другият дубликат се намира на остров Сен Луи или острова на лебедите в река Сена. Погледът на статуята гледа към Атлантическия океан и към нейната „по – голяма“ сестра, намираща се на пристанището на Ню Йорк. Има две дати написани върху нея – 14 юли – щурмуването на Бастилията и 4 юли – деня на независимостта на САЩ.
missing image
Дневен хороскоп за 20 ноември

Овен Това е ден, в който с лекота ще усвоявате нови знания. Проявената мъдрост ще ви носи плодове дълго време. Телец Това е ден, в който творческата...