Роден е Лев Толстой

7979
Роден е Лев Толстой

1828 г.

На 9 септември 1828 година е роден един от най-известните руски писатели – Лев Толстой. Той е автор на много романи, разкази, повести, пиеси и религиозни трактати. Едни от най-прочутите произведения в творчеството на Толстой са „Война и мир”, „Ана Каренина”, „Възкресение” и други. Освен с безапелационния си литературен талант, Лев Толстой е известен и със своите аскетични религиозни възгледи. Той вярва, че човек трябва да води обикновен начин на живот и винаги да помага на околните. Толстой отрича насилието и материалните богатства, като посвещава по-голямата част от живота си на обикновеното съществуване. Въпреки своите строги религиозни принципи, Лев Толстой се определя като един от най-великите романисти в световната литература.

Руският писател е роден на 9 септември 1828 година в малкото село Ясная Поляна, което се намира на 180 километра от Москва. Малкият Лев произхожда от благородническия род Толстой. Неговият баща е офицер, който е участвал в битките срещу Наполеон Бонапарт, а майка му е потомка на известната княжеска фамилия Волконски. Лев Толстой е четвъртото дете в семейството. Той има трима по-големи братя. Две години след неговото раждане, на бял свят се появява сестра му Мария. През 1830 година майката на Толстой внезапно умира и грижата за децата се поема от тяхната далечна роднина - Татяна Ерголска. През 1837 година цялото семейство на малкия Лев се мести в Москва. Същата година обаче бащата на Толстой умира, като се оказва, че приживе е натрупал големи дългове. Поради затрудненото материално положение на цялото семейство, Татяна Ерголска е принудена да се върне заедно с децата в Ясная Поляна. През 1840 година семейството на Толстой се мести в град Казан, столица на Татарстан. Там Лев се записва да учи в местния университет и започва да посещава курсове по арабска и турска филология. След края на първата година от своето обучение, той се прехвърля в Юридическия факултет. През 1847 година Толстой решава да изостави образованието си и напуска университета преди да завърши третата си година.

Осветена е църквата „Свети Стефан” в Истанбул

На 8 септември 1898 година се извършва официалното освещаване на българската православна църква „Свети Стефан” в Истанбул. ...

След оттеглянето от университета, в живота на руския писател настъпват противоречиви времена. За кратък период от време той се връща в Ясная Поляна, където започва работа като учител. Той създава първото училище в селото и започва да обучава местните жители. Преподавателската дейност обаче не задържа вниманието му за дълъг период от време и след няколко месеца той напуска Ясная Поляна. През 1849 година руският писател пристига в Санкт Петербург, където прекарва по-голямата част от времето си сред интелектуалните кръгове. Толстой дори обмисля да продължи юридическото си образование, но в последствие се отказва от тази идея. В края на 40-те години на 19.век, младият Лев проявява силен интерес към музиката и литературата. През 1851 година се завръща в Ясная Поляна и започва работа върху първата си повест – „Детство”. Същата година по-големият брат на Толстой, Николай, пристига на посещение в Ясная Поляна. Той е военен в армията на Кавказ. Николай предлага на Лев да постъпи на военна служба, за да покрие нарастващите си финансови разходи. През този период Толстой е развил своята пристрастеност към хазарта и има натрупани много дългове. Лев приема предложението на брат си и през есента на 1851 година е назначен като юнкер в артилерийската батарея на Старогладов.

През следващите няколко години Толстой взима активно участие в Кримската война. През 1853 година той е прехвърлен на Балканския полуостров, където се сражава в битката при Олтеница и участва в неуспешния опит за обсада на Силистра. През 1854 година Лев Толстой дори поема командването на батареята при сражението край Севастопол. Заради смелото си поведение на фронта, той е награден с орден „Света Анна” от руския император Александър II. Докато изпълнява военните си задължения, писателят завършва повестта си „Детство”. Още през 1852 година той я изпраща в редакцията на руското списание „Современник”. Критиката посреща с възторг писателския дебют на Толстой. През 1855 година Лев прекратява военната си кариера и напуска армията. Същата година публикува поредицата „Севастополски разкази”, която разказва за преживяванията му на фронта. В края на 50-те години на 19.век пък издава първия си роман – „Семейно щастие”. През 1860 година руският писател предприема продължително пътуване из Европа. Той прекарва много време във Франция, където се запознава с Виктор Юго и Пиер-Жозеф Прудон. Благодарение на тях, Толстой оформя литературния си стил и религиозните си възгледи. През 1862 година Лев се завръща в Ясная Поляна и започва работа върху един от най-прочутите си романи – „Война и мир”.

Настъпват години на творчески разцвет за руския писател. Той издава различни романи, пиеси и повести. Едно от най-известните му произведения през този период е романът „Ана Каренина”. През 1884 година Толстой влиза в директна конфронтация с органите на реда в Ясная Поляна. Религиозните възгледи на писателя предизвикват смут сред неговото семейство и местното население. Лев Толстой се отказва от авторските права върху собствените си произведения, постоянно работи тежък физически труд и остро критикува държавната власт. Той намира последователи, които посвещава в своите философски възгледи и оформя голяма група от свои поддръжници. Странното поведение на Толстой влошава отношенията с децата му и собствената му съпруга. Това е причината той на няколко пъти да се опитва да замине от Ясная Поляна, но неговите опити за бягство винаги са осуетени от жена му или органите на реда. През 1910 година Толстой най-накрая успява да се измъкне от родното си село. Той заминава за Кавказ заедно с личния си лекар и дъщеря си Александра. Тя е единственият член на неговото семейство, който подкрепя религиозните му възгледи. По време на пътуването във влака за Кавказ, руският писател се разболява от пневмония и принудително е свален на гара Астапово. След една седмица боледуване, Лев Толстой умира на 7 ноември 1910 година. Два месеца преди това, писателят е навършил 82 години.

Лев Толстой оставя ярка следа в историята на световната литература. Неговото творчество променя завинаги представите за романа като литературен жанр. Той е един от най-великите руски писатели, който продължава да играе важна роля в класическата литература. Толстой влияе на хората не само чрез своите произведения, но и чрез религиозните си убеждения и начин на живот. Днес Лев Толстой продължава да бъде един от най-добрите писатели в света, а неговото творчество продължава да печели нови почитатели.

Провежда се Бородинската битка

На 7 септември 1812 година се състои едно от най-жестоките бойни сражения между френската и руската армия – битката край село Бор...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

За първи път Еверест е изкачен без кислороден апарат
За първи път Еверест е изкачен без кислороден апарат

На 8 май 1978 г. Еверест е изкачен без кислороден апарат. Райнхолд Меснер Райнхолд Меснер е известен алпинист, пътешественик и изследовател...