Умира Климент Охридски

9965
Умира Климент Охридски

916 г.

На 27 юли 916 година умира Климент Охридски. Той е първият епископ, който проповядва на старобългарски език и един от най-големите български средновековни учени. Смята се, че Климент Охридски създава кирилицата, която представлява усъвършенствана версия на глаголицата. Днес той е канонизиран като светец, а православната църква го почита като един от светите Седмочисленици.

Съществуват малко данни за ранните години от живота на Свети Климент Охридски. Все още не е известна точната година на неговото раждане, но според някои исторически изследвания, той е българин по произход, който е роден в днешна Югозападна Македония. Най-много сведения за живота на светеца могат да бъдат открити в житията на Теофилакт Охридски и Димитрий Хоматиан. Именно Теофилакт определя Климент Охридски като първия епископ, който извършва проповеди на български език. Първите сведения за светеца са, че той участва в мисиите на светите братя Кирил и Методий от 859 до 861 година. Смята се, че Климент Охридски е ученик на светите братя във Великоморавия. Той заминава заедно с Кирил и Методий в Рим и там е ръкоположен за свещеник през 868 година. След смъртта на Кирил през 869 година, той се връща заедно с Методий във Великоморавия.

Битка при Върбишкия проход

На 26 юли 811 година се състои битката при Върбишкия проход. Тя e между българските войски, водени от хан Крум и византийските войски, ...

През пролетта на 885 година, Методий умира и Климент Охридски влиза в конфликт с епископа на Нитра Вихинг. Това е причината той да бъде заточен в затвор заедно с останалите ученици на светите братя. През 886 година Климент Охридски е пуснат на свобода. Същата година той преминава през река Дунав и пристига в България заедно с Наум Преславски, Сава, Ангеларий и Горазд. Княз Борис I посреща в Плиска пристигналите ученици, като им възлага задача да започнат да обучават свещеници на старобългарски език. Малко след тяхното пристигане, Ангеларий умира, а Наум Преславски получава заповед за създаването на книжовна школа в Преслав. Климент Охридски заминава за областта Кутмичевица и започва основаването на втори книжовен център в България. Той се установява в Охрид и там поставя началото на Охридската книжовна школа. От 886 до 893 година, той се занимава с обучението на ученици на глаголица и пише жития, похвални слова, църковни химни и други. През 893 година е извикан в Преслав от престолонаследника на княз Борис I, цар Симеон I. Там е ръкоположен за епископ на Величката епархия. Така Климент Охридски се превръща в първия славянски епископ в българската история. По време на престоя си в Охрид, Климент създава манастира „Свети Пантелеймон”, който се превръща в първия славянски културен център.

Климент Охридски умира на 27 юли 916 година в Охрид, докато работи над превода на сборника с канони – „Триода”. Той е погребан в манастира „Свети Пантелеймон”. Днес тленните останки на светеца се намират в църквата „Св. Богородица Перивлептос” в Охрид, която в последствие се преименува на „Св. Климент”. Климент Охридски е един от най-големите автори на старобългарски език и създател на над 50 съчинения. Днес най-престижното висше учебно заведение у нас носи неговото свято име.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com