От Токио до Вашингтон: Черешовите дървета цъфнаха по-рано (ВИДЕО)

872
От Токио до Вашингтон: Черешовите дървета цъфнаха по-рано (ВИДЕО)
Снимка: Getty images

Емблематични черешови дървета в Япония и САЩ цъфтят по-рано, тъй като изменението на климата води до по-високи температури, променяйки част от пролетния календар в големите градове. Новината съобщава Time.

Туристите правят прогноза кога ще цъфнат черешите

Нито една страна не се асоциира повече с цъфтящи черешови дървета или сакура, отколкото Япония, а туристите от чужбина често се опитват да определят времето на посещенията си, за да видят нежните розови листенца. 

Между 1961 и 1990 г. черешовите дървета в Токио започват да цъфтят средно на 29 март. Между 1991 г. и 2020 г. тази дата се премести до 24 март, каза Дайсуке Сасано, служител по управление на климатичния риск в Японската метеорологична агенция.

Миналата година сакурата в Токио беше първата, която цъфна в цяла Япония, на 14 март. Това беше необичайно, тъй като те обикновено цъфтят първо в южната част на страната, а по-късно в северната част.

„Фактът, че Токио регистрира най-ранната начална дата, се дължи на глобалното затопляне, съчетано с урбанизацията“, каза Сасано, имайки предвид ефекта на градския топлинен остров, който кара градовете да улавят топлината. Токио се е затоплил с 3°C през последния век. ОЩЕ: Учен от Швейцария с мрачна прогноза за климата в България и света

Черешите в САЩ

На хиляди мили от Токио, във Вашингтон, окръг Колумбия, близо 4000 черешови дървета - най-старите от тях, подарени от Япония и засадени в САЩ столица през 1912 г. - също са основна туристическа атракция. В продължение на около месец всяка пролет градът провежда Националния фестивал на цъфтежа на вишните, който е „икономически двигател“, се казва в имейл от Търговската камара на окръг Колумбия. Всяка година фестивалът привлича приблизително 1,5 милиона души от целия свят и генерира повече от $100 милиона разходи за посетители.

Черешовите дървета от сорта Йошино, засадени около Tidal Basin близо до National Mall във Вашингтон, са фокусна точка за повечето посетители. Службата за национални паркове на САЩ проследява кога тези дървета достигат "пиков цъфтеж" или когато 70% от цветовете са в пълен разцвет.

Пиковият цъфтеж се е изместил около седем дни по-рано от 1921 г., според правителствени данни. Въз основа на приблизително вековни данни средната пикова дата на цъфтеж е 4 април. Тази година парковата служба прогнозира, че пиковият цъфтеж ще настъпи особено рано, между 23 март и 26 март. ОЩЕ: Защо климатичните промени ще правят бананите все по-скъпи?

Измести ли се пролетта?

Тази зима светът видя по-високи от нормалните температури, като януари 2024 г. беше най-горещият януари в историята. Има връзка между по-високите температури и по-ранното начало на пролетния цъфтеж, каза Тереза ​​Криминс, директор на Националната фенологична мрежа на САЩ, която проследява сезонните промени.

„Пролетта определено започва по-рано, отколкото когато сте били дете – няма съмнение в това“, каза Криминс, който също е доцент по фенология в Университета на Аризона. „Много, много проучвания показват ясни тенденции към по-високи температури и по-ранно начало на пролетна активност в дългосрочен план". ОЩЕ: Светът преживява най-топлата зима, откакто се води статистика

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КЛИМАТ:

Може ли завод в океана за улавяне на въглерод да помогне за спасяването на света?

Ел Ниньо ще се обърне в Ла Ниня. Тази година може да се окаже най-горещата в историята

Следата "Ковачки": "Топлофикация София" е можела да спести 200 млн. лв. за 6 години

Работниците по света са все по-застрашени заради климатичните промени

Учени разкриха механизма за покачването на морското ниво

Мащабна акция разкри чудовищно изсичане на гори в Индонезия, Малайзия и Нова Гвинея

Коя страна може да се похвали с най-голямата геотермална система в Европа?

Климатичните разходи заплашват да доведат редица развиващи се държави до фалит

Светът бележи пореден рекордно горещ месец през март

Как сушата в Панамския канал може да застраши глобалната верига на доставки?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com