Бившият главен редактор на "Дума" потвърди - разпитван е за руското влияние у нас

3257
Бившият главен редактор на "Дума" потвърди - разпитван е за руското влияние у нас
Снимка: БГНЕС

"Това е сплашване - няма да се занимавате с русофилска дейност, няма да пишете срещу външната политика на България. Аз съм активен в писането. Нашата организация е следена от доста отдавна, имаме информация". Това каза пред bTV бившият главен редактор на вестник "Дума" Юрий Борисов, който беше разпитан, а след това освободен от ареста.

Юрий Борисов е част от ръководството на Национално движение "Русофили" в ролята на негов секретар и бивш депутат от БСП. Пред Нова телевизия той се оплака, че часове наред не е разбрал, че е свидетел, а не обвиняем. "Искам един факт, който навежда на мисълта за шпионска дейност", подчерта той. "Като съм свидетел, защо ме разкарват с белезници? Свидетелите ги призовават с призовки. В моя дом направиха 4 часа обиск - свидетелите не ги обискират", заяви Борисов, който счита "обвиненията" за нелепи и може да се защитава без адвокат.

Прокуратурата: Юрий Борисов е разпитан в качеството му на свидетел

Юрий Борисов е разпитан в качеството му на свидетел, обявиха официално от ръководството на Специализираната прокуратура. Следователи от...

"Постоянно се опитваха да изкопчат информация за генерал Леонид Решетников, с който аз съм в приятелски взаимоотношения. Тикаха ме към това, че той иска да влияе на политиката в България. 10 пъти ме попитаха дали ние, като русофили, работим за някого в политиката”, разказа секретарят на движение "Русофили". Според него последният му разговор с Решетников е бил на тема православие и се е състоял преди повече от година. А що се отнася до политическата обвързаност на "Русофили", той казва, че в ръководството на движението има членове на "Атака", ГЕРБ, СДС и БСП.

На въпрос дали Решетников е давал съвети за развитието на България и политиката ѝ, Борисов отговори, че се надценяват разговорите му с него. "В един момент казах, че съм давал информация - за цената на дините на Женския пазар. Какъв достъп до класифицирана информация имам аз", попита бившият главен редактор на "Дума". И призна, че е бил питан и за социологическо проучване на вестник "Дума", правено между 2011 и 2014 година.

Що се отнася до финансирането на движение "Русофили", Борисов заяви, че то става чрез дарения, предаде БГНЕС. От определението за обиск в дома на Борисов разпитът е във връзка с дело, образувано на 3 юли тази година по чл. 105 от Наказателния кодекс. Според него, който се постави в услуга на чужда държава или на чужда организация, за да ѝ служи като шпионин, се наказва с лишаване от свобода от 5 до 15 години. В този член обаче има и текст, че ако "деецът" си признае, няма да бъде наказван. "Не съм се поставял в услуга на ничия организация, още по-малко като шпионин”, категоричен е Борисов.

Генерал Леонид Решетников, който е бивш началник на Информационно-аналитичния отдел на Службата за външно разузнаване на Русия беше изненадан от новината за разследването. "Това е много неочаквано, за пръв път чувам това за Борисов – шпионаж. Не вярвам. Нямам коментар, не е свързано с "Русофили". Две години не съм го виждал”, каза генералът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Мними гадателки основаха първата ясновидска къща у нас

По инициатива на ДАНС: Международна операция ще пресича контрабандни канали

Разбивал наред: Хванаха мъж, повредил 7 автомобила във Враца

Внук отмъкна 25 000 британски лири от дядо си в Хасково

Мигрантски наплив към София: МВР хвана 12 души в бус

Разбиха схема за преработка и разпространение на оръжия

За да има дело: Прокуратурата трябва да преработи обвинителния акт по "НАПлийкс"

BIRD: Димитър Стоянов бе нападнат от пиян данъчен, защо той не е задържан?

Мъж загина при катастрофа в Силистренско

Заради имунитет: Прекратиха временно делото за клевета на Гешев срещу Славов

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com