България иска милиони за спасяването на "Вера Су"

3149
България иска милиони за спасяването на "Вера Су"
Снимка: БГНЕС

Българската държава е направила разходи в размер на 2 милиона лева за операцията по спасяване на товарния кораб "Вера Су" и тази сума ще бъде предявена следващата седмица към застрахователите на плавателния съд. Това коментира министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Христо Алексиев пред журналисти във Варна.

Корабът е преместен в кораборемонтния завод „Терем“, за да може да бъде „закърпен“ и после поставен на кей, защото към момента генерира допълнителни разходи по източването на вода от него всеки ден, каза още министърът.

Нормализират се стойностите на азот в морето след изтеглянето на "Вера Су"

С оглед проследяване на потенциалното въздействие от дейностите по спасителната операция, днес отново се провежда допълнителният площен...

Собственикът се отказва от плавателния съд, но ние искаме писмено потвърждение за това, посочи министър Алексиев. Има процедури, които трябва да се извървят. Това е правен въпрос, но сме предприели стъпки, за да придобием собствеността върху плавателния съд“, заяви министър Алексиев. От там нататък продажбата на кораба е допълнителна гаранция, че всички разходи на държавата ще бъдат покрити, обобщи министър Христо Алексиев.

Припомняме, че на 26 октомври след 36 дни заседналият край Яйлата товарен кораб "Вера Су" бе изтеглен в чисти води и стигна до Варненското пристанище.

Акцията беше извършена с помощта на 3 влекача - един основен и два спомагателни, и беше окачествена като изключително рискова.

Още преди десетина дни министър Алексиев каза: "Разходите по спасителната операция на заседналия в скалите на Камен бряг кораб "Вера су" ще бъдат възстановени от застрахователя. В противен случай България ще заведе иск". Той посочи, че действията на корабособственика навеждат към мисълта, че единствената цел е била плавателният съд да бъде потопен. Но ние успяхме да съживим кораба. Застраховката трябва да покрие разходите на държавата за операцията, каза още Алексиев. Той отправи благодарности към всички, които са се включили в акцията и денонощно са работили до постигането на този успех, като допълни, че те ще бъдат наградени.

Министърът: Собственикът на "Вера Су" е искал да бъде потопен

Разходите по спасителната операция на заседналия в скалите на Камен бряг кораб "Вера су" ще бъдат възстановени от застрахователя. В про...

Напомняме също така, че България е единствената европейска държава, която няма спасителен кораб, спасителен екипаж и готовност да се справи с подобна ситуация. "Най-важното, че при тази много сложна операция на първо място опазихме човешкия живот. Успяхме да опазим, както околната среда, така и здравето на хората и техния поминък. За да бъдат избегнати подобни инциденти ще бъдат изработени процедури за действие, както и ще бъдат променени плавателните пътища в района, които са близо до брега", каза в деня на изтеглянето на кораба  транспортният министър. Корабът вече е собственост на държавата, ще му бъдат извършени ремонтни дейности и няма да бъде нарязан на скрап, допълни той. 

От своя страна ръководителят на спасителната операция по море капитан Андрей Станев сподели, че "Вера Су" е бил пред реалната опасност да се разцепи.

Засядайки край Камен бряг, Вера Су стъпва не на една, а на цели четири скали. Пречупването е избегнато със сложни изчисления и 10 тона греди и конструктивни елементи, заварени на точните места

Недобра преценка на силата, с която "Вера Су" да бъде изтеглен, също е щяло да разцепи кораба, разказа кап. Станев. "Влекачът е с 40 тона "пауър пул", а аз го изтеглих с 5. Ако дам пълната си мощност, аз ще го разпоря. А разпаряйки кораба, той щеше да потъне", обяснява той. Реална опасност е съществувала и при разтоварването. Разработена е подробна симулация какво ще се случи, ако конкретно количество товар бъде отнето от конкретно място. Междувременно и след изтеглянето на "Вера Су" от екоминистерството продължават всекидневни проверки на водите в района. Очакват се резултатите от от проби в 7 точки в морето. Такъв ще бъде извършен още два пъти в рамките на две седмици. Последната проверка на водите показа, че азот амониев намалява

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

По заповед на Стоянов: ГДБОП с акция срещу корупция и контрабанда по границата

Корупцията е завладяла държавата: Мнението на над 80% от българите

Инцидент с тротинетка: Тийнейджър пострада в Бургас

Отново отложиха делото срещу бившия шеф на Агенция „Митници“ Петя Банкова

Вандали поругаха гроба на патриарх Неофит (СНИМКИ)

Самоуличава ли се Живко Коцев, че е бил част от престъпна група?: Говори Бойко Найденов

Рунд 2: Отново ще опитат да изслушат Сарафов, Гешев и Цацаров в комисията "Нотариуса"

Изслушват шефа на ДАНС и служебния финансов министър за акцията в митниците

Съдът гледа мерките на Петя Банкова и Стефан Димитров

Трамвай блъсна жена в София

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com