Главният прокурор: Всички дават акъл на прокуратурата, дори разни бизнесменчета като Домусчиев

13623
Главният прокурор: Всички дават акъл на прокуратурата, дори разни бизнесменчета като Домусчиев
Снимка: БГНЕС

Нямаме официална информация дали Васил Божков е освободен от ареста в Абу Даби. За нас учудващо е, че изобщо е бил задържан, защото традицията там е на милиардерите да им вземат паспорта и да им се забранява да напускат страната. "Учудващо е, ако е бил задържан толкова дълго време". Това заяви главният прокурор Иван Гешев, който уточни пред Нова телевизия, че развитието на нещата, каквото и да е то, няма значение и държавното обвинение ще иска от ОАЕ екстрадиция на Божков в България.

"Гледам, че миналата седмица всички дават акъл на прокуратурата – президентът Радев дава акъл накъде да гледаме, премиерът Борисов кой да размаже прокуратурата и кой да не размаже, разни бизнесменчета и социално слаби консултанти като Домусчиев и Ковачки и те дават акъл. Политици като Каракачанов и Корнелия Нинова и те се упражняват върху прокуратурата. Трябва да е ясно едно - прокуратурата и аз като главен прокурор няма да допуснем да бъдем замесвани в дребни политически игрички или бизнес игрички. Никой не може да казва на прокуратурата какво да прави или какво да не прави - прокуратурата е независима институция.

Това, което мога да кажа, е, че прокуратурата и аз много добре знаем какво трябва да свършим и това, което трябва да свършим, го очакват българските граждани - да им осигурим ред и спокойствие. Те (бел. ред. - политиците и бизнесмените), вместо да си правят вятър на устата, да вземат да свършат нещо за това, за което са ги избирали българските граждани. Прокуратурата е наясно със себе си, знае срещу какво се изправя - знаем, че срещу нас се обединяват бизнеси, бизнесмени, политици или откровени крадци, но сме твърдо убедени и имаме намерение да дадем на българските граждани това, което очакват и ред и на политиците да им дадат това, което очакват и заради което са ги избрали", уточни Иван Гешев.

Васил Божков вече е освободен от ареста в Абу Даби?

Васил Божков е освободен от ареста в Абу Даби, съобщава БНТ. От Външно министерство заявиха, че не са уведомени за това. Според източн...

На въпрос на Нова, че е споменал името на Кирил Домусчиев и дали Домусчиев е казал нещо конкретно на главния прокурор, Иван Гешев отвърна: "Еми мисля, че и той даваше съвети по вашата телевизия - не е ли така?. Нямаме нужда да бъдем съветвани и да бъдем замесвани в разни дребни политически игрички".

Рано тази сутрин стана ясно, че прокуратурата ще предаде в рамките на днешния ден документите с искане за екстрадиция на Васил Божков, а те следва да бъдат изпратени в ОАЕ.

На бизнесмена има повдигнати общо 11 обвинения, в това число - за ръководене на престъпна група, за изнудване, за опит за подкуп на длъжностно лице, за подбудителство към престъпления по служба, за търговия с влияние, държане и отчуждаване на културно-исторически ценности, които не са регистрирани по надлежния ред. В отделно досъдебно производство се води разследване срещу него за принуда, убийства и изнасилвания.

Същевременно водещият на сутрешния блок на Нова телевизия Виктор Николаев коментира, че се чуди защо след като срещу Божков е подаден сигнал още на 5 декември миналата година – от Цветомир Найденов, как е било допуснато Божков да стигне до ОАЕ. И попита ще бъде ли търсена отговорност на поне трима бивши главни прокурори, през чиито мандати е имало какво да се търси заради приватизацията. "Идеята май не е всички да мълчат", добави Николаев.

Каква е целта на Гешев с проверката на приватизацията?

Разпоредената от главния прокурор Иван Гешев проверка на целия процес по приватизация очаквано разбуни духовете и предизвика редица ком...

Що се отнася до приватизацията, Иван Гешев заяви, че не е толкова важно да се покаже истината, а да има наказателна отговорност за хората, "които откраднаха залъка от устата на българските граждани и с техните пари, техния хляб, създадените от тях заводи си купиха скъпи коли, живеят добре и обикалят света". "Затова политиците да не си правят вятър на устата, да се хванат в ръце и след като ни подкрепят, да направят необходимите изменения, ако трябва и в Конституцията, за да има справедливост и тези крадци да бъдат там, където им е мястото - да бъдат изправени пред съда и да влизат в затвора".

Иначе днес, 17 февруари, започна специализирана полицейска операция заради битовата престъпност в Чирпан. Тепърва ще бъдат обявени резултати. Също днес, кметове от цялата страна ще имат среща с главния прокурор Иван Гешев. Целта на срещата e да бъдат поставени проблемите на малките населени места и да обсъди темата с корупцията в различни общини. От Националното сдружение настояват за спешни мерки от страна на властите.

Какво каза, че се е разбрал "с този главен прокурор" Бойко Борисов - припомнете си в този материал!

Кои бяха думите на Кирил Домусчиев за работата на прокуратурата - припомнете си в този материал!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Тролей и автомобил се удариха в София, има пострадала (СНИМКИ)

Отмениха домашния арест на Васил Божков

18-годишна шофьорка блъсна две деца в Сопот, едното е с опасност за живота

Огромно задръстване заради катастрофа край Пловдив

Пиян полицай катастрофира във Велико Търново

Бургаските митничари задържаха контрабандно оборудване за яхта

Граничари хванаха големи количества контрабандни цигари на Лесово (СНИМКИ)

Полицията иззе незаконно оръжие от дома на пловдивчанин

Опит за подкуп: Мъж поиска полицаите "да си затворят очите" срещу 50 лева

Пиян шофьор вилня на паркинг във Велико Търново

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com