Искаш да дадеш обществена поръчка на твой човек? Само смени нулата с буква

8360
Искаш да дадеш обществена поръчка на твой човек? Само смени нулата с буква
Снимка: iStock

Организираш някакъв вид търг с публични средства и искаш твой човек да го спечели? Няма проблем, вече има изпитан метод за прикриване от публичност на обществени поръчки - т.нар. "корупционна кирилица". Чрез него, за да се скрие поръчка от потенциална конкуренция на предварително избрана фирма, в системата на Агенцията по обществени (АОП) поръчки се въвежда обява, съдържаща латински букви в думи, очевидно изписани на български.

Имената на стотици фирми в системите за прозрачност на усвояването на европейските фондове и в базата данни на АОП са изписани с такива удобни "грешки", твърди журналистът от "Биволъ" Атанас Чобанов. В тях буквата O става нула, а съвпадащи графично букви между кирилицата и латиницата се изписват на латиница: А, Е, С, К, Р, М, Н стават A, E, C, K, P, M, H.

Доган е овладял всички служби и държи Борисов, смята бивш министър

Няма човек в държавата, включително и премиерът, който да е по-информиран от Доган, а информацията е най-важният инструмент. Докато то...

Оказва се, че т.нар. "корупционна кирилица" е класически метод за прикриване от публичност на обществени поръчки. Използва се широко и в Русия, както опозиционният лидер Алексей Навални съобщи още през 2013г. 

Българският принос се прояви и по-рано в списъците на ДФЗ с прословутите къщи за гости финансирани с европейски средства. В тях първоначално нямаше дори и имената на фирмите, а само населените места с къщите. Впоследствие се появиха имената, но без ЕИК и с много грешки от типа "корупционна кирилица". Изчистването на тези списъци и разкриването на собствениците на къщите отне месеци на разследващите журналисти, но се оказа полезно усилие. Бяха разкрити много бенефециенти свързани с властта.

Още тогава премиерът Бойко Борисов обеща, че няма да остане ненаказан човек, възползвал се от схемата. До ден-днешен обаче повечето от делата се бавят заради процедурни хватки.

Подобен пример, огласен от bird.bg, се появи и наскоро, след като Министерството на транспорта и информационните технологии публикува списък на превозвачите получили евросубсидии за справяне с последствията от COVID-19 по Оперативна програма “Иновации и конкурентоспособност”.

Възложителите на обществени поръчки да слухтят и доносничат - това иска КЗК

Възложителите на обществени поръчки да слухтят и доносничат – и то в истинския смисъл на тези две думи, изисква Комисията за защи...

Списъкът е PDF файл с 208 юридически лица и не съдържа ЕИК на фирмите, което затруднява автоматизираната му обработка. Сред 4-те компании получили максималната субсидия от 450 хиляди лева се открива фирмата на дългогодишния общинския съветник на ГЕРБ във Велико Търново – Александър Нанков. В списъка неговата фирма „Алекс О’К” вероятно случайно е със сбъркано изписване – буквата O e станала цифрата 0.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Хванаха жена, купувала скъпи телефони с чужди карти (СНИМКА)

Окрал казино, но вместо пари взел тръби: Арестуваха мъж в Камено

Инвалидни пенсии за над 100 000 лева: Две жени лъгали държавата с години

Добавил си 8 години стаж: Мъж опита да излъже НОИ в Кърджали

Жена е в болница след домашно насилие в Благоевградско

Мними гадателки основаха първата ясновидска къща у нас

По инициатива на ДАНС: Международна операция ще пресича контрабандни канали

Разбивал наред: Хванаха мъж, повредил 7 автомобила във Враца

Внук отмъкна 25 000 британски лири от дядо си в Хасково

Мигрантски наплив към София: МВР хвана 12 души в бус

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com