X
 
 

Делото срещу Александър Манолев се бави де факто заради сестра му

1066 0
Делото срещу Александър Манолев се бави де факто заради сестра му
Снимка: Министерство на икономиката
Цели 10 съдии в Благоевград отказаха да водят делото срещу бившия зам.-министър на икономиката Александър Манолев и сочената за негова съучастничка Анна Димитрова в делото с обвинение в злоупотреба и фалшифициране на документи с цел получаване на европейска помощ за лична облага.

Става въпрос за вече прочутата схема "къщи за тъщи" - Манолев беше хванат, че всъщност не развива бизнес с къща за гости. Той се оказа собственик на имот в който е построена къща за гости, която е финансирана по проект на Програмата за развитие на селските райони със сумата от 391 000 лв. Имотът се намира между Сандански и курорта Попина лъка, който е купен от зам.-министъра през 2013 г. от фирма ("Ди Ди Ви"), създадена през 2012 г. - собственост е на панамската офшорка Kelgrin Inc. По-малко от месец след покупката Манолев учредява право на строеж на "жилищна сграда – къща за гости" с РЗП 530,47 кв.м. на фирмата "Агротрейд – Ана Димитрова" ET. Едноличното дружество е регистрирано само седмица след като Манолев купува терена на адреса на неговата сестра в Сандански. През октомври същата година правото на строеж на "Агротрейд" е обогатено с ограда, басейн и паркоустройство.

15 къщи за гости не работят като такива, ще връщат 4.5 млн. лева

15 къщи за гости у нас не функционират като такива и ще трябва да върнат предоставените им общо 4.5 млн. лева европейски средства. Това...

В обвинителният акт прокуратурата посочва, че обвиняемият Манолев подбудил и умишлено склонил Димитрова за извършване на престъплението. Прокуратурата твърди, че чрез 25-годишната Ана Димитрова, която е формален собственик и вносител на проекта, на ДФ "Земеделие" са представени фалшифицирани документи за собственост, за наличен капитал и фактури за извършени плащания, с които всъщност Александър Манолев си е построил луксозна къща за гости, която никога не е работела по предназначение. Той я улеснил чрез даване на съвети и разяснения относно процедурата за кандидатстване, условията и реда за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ, както и необходимите за това документи. Също така е осигурил счетоводна и строителна фирми, недвижим имот, върху който да се изгради „къщата за гости", както и земеделска земя за регистрацията на обвиняемата като земеделски производител. Той е осигурил и материалите за изграждането на къщата, като е предоставил същите на строителя. А от Държавен фонд "Земеделие" искат пълно връщане на европейската помощ.

Но два месеца след като окръжната прокуратура даде на съд бившия зам.-министър заради луксозната къща за гости край Сандански, която обаче никога не е използвана като туристически обект, а като личен имот на семейството му, делото не може да стартира, твърди БНР. Причината е, че всички съдии, избирани автоматично и на случаен принцип, са си направили отвод с един и същи мотив - колегиални отношения със сестрата на обвинения - Рая Манолева, която е съдия в РС-Сандански. Ако и последният окръжен магистрат, съдия Татяна Андонова, избрана преди седмица, откаже да поеме делото, то ще трябва да бъде изпратено в друг съд с решение на ВКС.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
5-те ЗОДИИ с най-труден характер
5-те ЗОДИИ с най-труден характер

Има зодии, с които много трудно можеш да се разбереш, заради това как се отнасят към другите, какъв характер имат и пр. Това е кратка класация на зодиите,...