Делото срещу Александър Манолев се бави де факто заради сестра му

4879
Делото срещу Александър Манолев се бави де факто заради сестра му
Снимка: Министерство на икономиката

Цели 10 съдии в Благоевград отказаха да водят делото срещу бившия зам.-министър на икономиката Александър Манолев и сочената за негова съучастничка Анна Димитрова в делото с обвинение в злоупотреба и фалшифициране на документи с цел получаване на европейска помощ за лична облага.

Става въпрос за вече прочутата схема "къщи за тъщи" - Манолев беше хванат, че всъщност не развива бизнес с къща за гости. Той се оказа собственик на имот в който е построена къща за гости, която е финансирана по проект на Програмата за развитие на селските райони със сумата от 391 000 лв. Имотът се намира между Сандански и курорта Попина лъка, който е купен от зам.-министъра през 2013 г. от фирма ("Ди Ди Ви"), създадена през 2012 г. - собственост е на панамската офшорка Kelgrin Inc. По-малко от месец след покупката Манолев учредява право на строеж на "жилищна сграда – къща за гости" с РЗП 530,47 кв.м. на фирмата "Агротрейд – Ана Димитрова" ET. Едноличното дружество е регистрирано само седмица след като Манолев купува терена на адреса на неговата сестра в Сандански. През октомври същата година правото на строеж на "Агротрейд" е обогатено с ограда, басейн и паркоустройство.

15 къщи за гости не работят като такива, ще връщат 4.5 млн. лева

15 къщи за гости у нас не функционират като такива и ще трябва да върнат предоставените им общо 4.5 млн. лева европейски средства. Това...

В обвинителният акт прокуратурата посочва, че обвиняемият Манолев подбудил и умишлено склонил Димитрова за извършване на престъплението. Прокуратурата твърди, че чрез 25-годишната Ана Димитрова, която е формален собственик и вносител на проекта, на ДФ "Земеделие" са представени фалшифицирани документи за собственост, за наличен капитал и фактури за извършени плащания, с които всъщност Александър Манолев си е построил луксозна къща за гости, която никога не е работела по предназначение. Той я улеснил чрез даване на съвети и разяснения относно процедурата за кандидатстване, условията и реда за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ, както и необходимите за това документи. Също така е осигурил счетоводна и строителна фирми, недвижим имот, върху който да се изгради „къщата за гости", както и земеделска земя за регистрацията на обвиняемата като земеделски производител. Той е осигурил и материалите за изграждането на къщата, като е предоставил същите на строителя. А от Държавен фонд "Земеделие" искат пълно връщане на европейската помощ.

Но два месеца след като окръжната прокуратура даде на съд бившия зам.-министър заради луксозната къща за гости край Сандански, която обаче никога не е използвана като туристически обект, а като личен имот на семейството му, делото не може да стартира, твърди БНР. Причината е, че всички съдии, избирани автоматично и на случаен принцип, са си направили отвод с един и същи мотив - колегиални отношения със сестрата на обвинения - Рая Манолева, която е съдия в РС-Сандански. Ако и последният окръжен магистрат, съдия Татяна Андонова, избрана преди седмица, откаже да поеме делото, то ще трябва да бъде изпратено в друг съд с решение на ВКС.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Пиян шофьор предизвика катастрофа с пострадали в Казанлък

Хванаха жена, купувала скъпи телефони с чужди карти (СНИМКА)

Окрал казино, но вместо пари взел тръби: Арестуваха мъж в Камено

Инвалидни пенсии за над 100 000 лева: Две жени лъгали държавата с години

Добавил си 8 години стаж: Мъж опита да излъже НОИ в Кърджали

Жена е в болница след домашно насилие в Благоевградско

Мними гадателки основаха първата ясновидска къща у нас

По инициатива на ДАНС: Международна операция ще пресича контрабандни канали

Разбивал наред: Хванаха мъж, повредил 7 автомобила във Враца

Внук отмъкна 25 000 британски лири от дядо си в Хасково

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com