Прокуратурата иска задържане на жената на Васил Божков, Гешев пак нападна бизнесмена

17634
Прокуратурата иска задържане на жената на Васил Божков, Гешев пак нападна бизнесмена
Снимка: БГНЕС

В Специализирания наказателен съд е внесено искане от страна на Специализираната прокуратура, за вземане на мярка за неотклонение „Задържане под стража“ спрямо Елена Динева, съпруга на Васил Божков.

От съда съобщиха, че Динева е с повдигнато обвинение за участие в организирана престъпна група.

Откриха оръжие в офиса на Божков

При извършваните действия по разследването – претърсвания и изземвания, в офис на ул. „Московска“ 43 в столицата, бе ...

Досега от прокуратурата отричаха разследването срещу собственика на "Нове холдинг" да засяга и нея. Преди 20-на дни говорителката на главния прокурор - Сийка Милева, нарече "жълти клюки" информациите, че тя е била задържана по време на акциите в имотите на Божков в края на януари.

Тогава самият той все още беше в неизвестност и коментираше от разстояние в медиите случващото се. Той изрично подчерта, че Динева няма нищо общо с хазартния му бизнес, но въпреки това била сред задържаните при акцията в дома и в офисите му.

Междувременно днес главният прокурор Иван Гешев коментира открития вчера в офиса на Божков документ, в който са отразени криминална регистрация, както и две присъди - за незаконна хазартна дейност от 1979 г. и за средна телесна повреда от 1982 г. Бланката е била скрита в заключена каса. Гешев посочи, че в един момент Божков е почувствал, че е по-силен от държавата.

Малко преди да бъде обвинен в различни престъпления, бизнесменът напусна държавата, като и в момента текат процеси на изземване на предмети с културна стойност от офисите му.

Там вчера освен различни артефакти, обвити в салфетки, във вестници, прибрани в кашони или в кутии за пури, Прокуратурата откри огнестрелно оръжие и регистрационна бланка за криминалистическа регистрация.

Фондация "Тракия": Властите дойдоха със сандък за колекцията на Божков (СНИМКИ)

Информацията, с която разполагаме към момента, е че се изземват културно-исторически ценности, които са част от античната колекция на В...

"Това е оригинален документ за криминална регистрация преди 1978 година. Защо сега се открива ли, защото сега съм главен прокурор и защото сега има политическа воля. Това не е справка, а е бланка. Тя показва, че едно лице е осъдено два пъти. След това този документ се е прибрал като спомен и артефакт."

Главният секретар на Вътрешното министерство Ивайло Иванов пък е разпоредил пълна проверка на звеното в МВР, което е изнесло и предало незаконно на Васил Божков оригинален документ за негова криминална регистрация отпреди 1989 г.

Във връзка с изземванията, Гешев заяви, че някои новини са фалшиви и каза още, че има хора, които защитават това, което са изкупили от иманяри, откраднали от българска земя и си го складират по офисите.

"Ясно е, че ако всички артефакти бяха регистрирани и законно придобити, нямаше да се съхраняват така. Документите за екстрадицията са предадени, оттук нататък топката е в ОАЕ", добави Гешев.

В момента Гешев е на специализирана полицейска операция по линия на противодействието на битовата престъпност, която се провежда в Благоевград. В нея участват служители на жандармерията и на полицията.

Продължават изземванията от офисите на Божков, Фондация "Тракия" с протестно писмо и снимки (ВИДЕО)

Следователи от Следствения отдел при Специализираната прокуратура продължават да извършват действия по разследването – претърсван...

Има задържани 15 лица, но главният прокурор посочва, че в сравнение с останалата страна и проверките, които се извършват в другите градове в страната, Благоевград е на много добро ниво. Именно затова прокуратурата работи активно и с кметовете, твърди Гешев.

Главният прокурор коментира и темата по повод разпоредената от него проверка на приватизационния процес, че тя ще започне с най-големите сделки и какви пари са влезли в държавата активи.

"Ще започнем от най-големите активи и следващите. Ще се върви на етапи - по 10-20 фирми. След като са проверени от ДАНС и има събрана информация от Сметната палата, Министерството на икономиката и Министерството на финансите, тя ще бъде подавана в прокуратурата и ще бъде оповестена публично", уточни той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Тролей и автомобил се удариха в София, има пострадала (СНИМКИ)

Отмениха домашния арест на Васил Божков

18-годишна шофьорка блъсна две деца в Сопот, едното е с опасност за живота

Огромно задръстване заради катастрофа край Пловдив

Пиян полицай катастрофира във Велико Търново

Бургаските митничари задържаха контрабандно оборудване за яхта

Граничари хванаха големи количества контрабандни цигари на Лесово (СНИМКИ)

Полицията иззе незаконно оръжие от дома на пловдивчанин

Опит за подкуп: Мъж поиска полицаите "да си затворят очите" срещу 50 лева

Пиян шофьор вилня на паркинг във Велико Търново

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com