Продължават изземванията от офисите на Божков, Фондация "Тракия" с протестно писмо и снимки (ВИДЕО)

6432
Продължават изземванията от офисите на Божков, Фондация "Тракия" с протестно писмо и снимки (ВИДЕО)
Снимка: БГНЕС

Следователи от Следствения отдел при Специализираната прокуратура продължават да извършват действия по разследването – претърсвания и изземвания, във връзка с образуваното досъдебно производство, по което в качеството на обвиняем е привлечен Васил Божков, съобщиха от пресцентъра на Прокуратурата.

От помещения на ул. "Московска" № 43, в присъствието на експерти, се изземват предмети имащи белезите на движими културни ценности. Предстои да бъде назначена археологическа експертиза, която да установи идентификацията, автентичността и културно-историческата стойност на иззетите предмети.

Ще се проверява и дали иззетите предмети имат предвидената задължителна регистрация по установения ред пред Министерство на културата, съобщават от държавното обвинение.

От там разпространиха и кадри на предметите, които ще бъдат изследвани. Вижте ги в следващото видео:

В същото време от Фондация "Тракия" изпратиха протестно писмо до медиите, в което заявяват, че акцията е започнала на 19 февруари в 09:30 сутринта. Представители на властите започнаха изземването на регистрираните и абсолютно законни предмети от колекция Васил Божков, подчертават от там.

От Фондацията изпращат и снимка на "Специалните опаковки", в които се изземват ценните предмети – една кутия и транспортно фолио. Вижте снимката, изпратена от тях:

Ето и позицията на Фондацията:

"В 9:30 ч. днес, представители на властите започнаха изземването на регистрираните и абсолютно законни предмети от колекция Васил Божков. Прокуратурата продължава със своеволията и незаконните си действия, целящи да разрушат културно-историческото ни наследство.

Въпреки многократните сигнали от страна на Фондация „Тракия“ и множеството експертни мнения за огромните опасности, които крие ненужното транспортиране на крехки и безценни антични предмети, институциите, потъпквайки редица европейски и български закони днес ще пренесат най-ценната част от колекцията, увита в транспортно фолио, без индивидуално изработени опаковки и с подготвена една кутия, неотговаряща на установените стандарти. Предметите няма да бъдат застраховани и тяхната съдба е неясна.

Уточняваме, че става въпрос именно за предметите, които са с приключен процес на регистрация и идентификация, участвали са в редица световни изложби, между които „Великолепието на България“ в Брюксел по случай влизането на България в Европейския съюз и „Златното руно“, част от Европейската година на културното наследство. Всички изложби са проведени с разрешение на Министерство на културата и биха били невъзможни, ако предметите не бяха с изрядна документация.

Министър Банов изрично подчерта неколкократно, че именно тези предмети няма как да подлежат на изземване по смисъла на закона.

До днес не са представени никакви документи, които да уточняват причината за изземането на предметите, нито са дадени отговори от страна на институциите кой ще носи отговорност за безценните артефакти и как ще бъде осигурен техния безопасен транспорт. Напомняме, че само 62-та предмета, участвали в последната изложба, бяха застрахаовани за над 125 000 000 евро.

По думите на представител на прокуратурата, присъстващ в сградата на музея, предметите се взимат „за проверка на тяхната документация“. В подобни действия прозира ясната и безпардонна цел на властите Колекцията да бъде взета на всяка цена, независимо, че няма нито едно законово основание за това. Проверка на вече многократно проверявани документи не предполага физическото изземане на предмети с подобна стойност и не може да бъде оправдано по никакъв начин."

Actualno.com припомня, че срещу бизнесменът има вече 11 обвинения. Обвинителният акт вече е преведен на арабски език и вече е изпратен по каналния ред с искане Божков да бъде екстрадиран в Булгария от ОАЕ. ХРОНОЛОГИЯТА ВИЖТЕ ТУК.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

28-годишен отвлече непълнолетна в Кърджали

МВР работи по 4 сигнала, свързани с изборите

Кандидат за депутат спретна гонка с полицията, отказа проба за наркотици

Издирван чешки педофил е задържан в София

Изписаха простреляното в главата 2-годишното дете от Враца

Украинци катастрофираха в Бургас

Пострадали след челен удар между бус и тир край Ботевград

Гръцки съд оневини българин, заплашен от 224 години затвор

Служители на ГДБОП задържаха двама при спецакция в София

Двама мъже откраднаха части от фонтана във Варна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com