„Еврейски легенди и разкази” ви потапят в древността

7521
„Еврейски легенди и разкази” ви потапят в древността
От тази седмица ИК „Изток-Запад” ви предлага омагьосано и неповторимо странство из чудните предания

От библейските предания и притчи през историческите сказания, от приказките и легендите през разказите за герои и грешници, за равини и блудници, та чак до мистицизма на Кабала.

Как да се справиш със „Социопатът около теб”?

Пригответе се за един смразяващ портрет на човешките същества, които нямат скрупули така, както някой, роден незрящ, няма зрение. Как с...

Приказките винаги са очаровали въображението ни. Нещо повече: те са носител на поука, мъдрост и вдъхновение от древността. Митичните образи, макар и далеч от реалността, са заредени със съвсем реални общочовешки характеристики – достойни или низки, красиви или грозни, но преди всичко: паметни.

Немският писател, поет и драматург Гюнтер Грас като че ли най-точно описва феноменът с митовете и преданията, които ни съпътстват от хилядолетия насам: „Хората винаги са разказвали приказки. Много преди човечеството да се научи да пише всеки е разказвал приказки на всички останали, но и е слушал техните. И не след дълго е станало ясно, че някои от все още неграмотните разказвачи знаят повече истории, че и по-добри от другите, и могат да накарат повече хора да повярват на техните лъжи.” Разбира се, тези лъжи не са непременно лоши или добри, те са просто измислици, в които се отразяват епохи и култури – част от тях съдържат в себе си и някаква истинност, развита и трансформирана в процеса на разказването от уста на уста и преписването от език на език в нещо, което носи в себе си богата палитра от образи, сюжети и архетипи. Всичко това е поместено на страниците на великолепния сборник „Еврейски легенди и разкази”.

Историите, описани в „Еврейски легенди и разкази”, представят малко или не дотам известни, както и алтернативни версии на добре познати предания. Така сред митовете за Моисей, Иисус Навин и Ной ще откриете приказките за Акива, Лилит и Йона, който се озовава в търбуха на гигантски кит. Ще опознаете и легендата за мистериозните светове на загадъчната Кабала...

Съставител на книгата е преводачът Юлиян Антонов, който е събрал и разказал най-емблематичните и пленяващи предания от еврейската митология, а изданието впечатлява и с оригинални илюстрации (над 40 на брой) на художника Петър Станимиров.

„Родени сме да бъдем щастливи”

Всички сме родени, за да бъдем щастливи. Да открием в себе си потенциала, който ни позволява да се разтворим напълно в съществуването ...

Антонов и Станимиров вече имат зад гърба си едно успешно творческо сътрудничество – сборникът „Китайски легенди и разкази за необичайното”, с който беше поставено началото на поредица с фолклорни разкази от различни култури и епохи.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com