Как да се справиш със „Социопатът около теб”?

28607
Как да се справиш със „Социопатът около теб”?

Пригответе се за един смразяващ портрет на човешките същества, които нямат скрупули така, както някой, роден незрящ, няма зрение. Как се живее без капчица съвест, без всякакво чувство за вина или разкаяние, без ограничаващата загриженост за благополучието на най-близките хора? Американският психолог д-р Марта Стаут дава изчерпателен отговор на тези въпроси в своята интригуваща, алармираща и забележителна книга „Социопатът около теб” (ИК „Изток-Запад”).

Д-р Марта Стаут твърди, че цели 4% от населението са социопати без съвест, които не изпитват емпатия или чувства на привързаност към хората и животните. Както обяснява Стаут, социопатът се дефинира като човек, който демонстрира поне три от седем отличителни характеристики, например лъжливост, импулсивност и липса на разкаяние. Такива хора често имат повърхностен чар, който упражняват безмилостно, за да получат това, което искат. Стаут твърди, че развитието на социопатията се дължи наполовина на генетиката и наполовина на негенетични влияния, които не са напълно идентифицирани. Авторката предлага три примера на подобни хора, включително Скип – красивото, блестящо, свръхбогато момче, което причинява болка на жаби в лятната семейна къща, и Дорийн, която лъже за акредитивите си, за да получи работа в психиатричен институт, манипулира колегите си и – това е най-жестокото – един пациент...

Според престижната медия „Къркъс Ривю” книгата е „забележително философско изследване на явлението социопатия и неговите всекидневни прояви. Портретите на Стаут имат впечатляващо въздействие върху читателите и тези с неприятни съседи или колеги може да открият, че обръщат голямо внимание на нейния списък за проверка на социопатното поведение и предлаганите стратегии за справяне.” Едновременно с образователна и с превантивна функция „Социопатът около теб” предизвиква дълбок размисъл, като същевременно е и неочаквано лирична.

„Призракът на Сталин” хвърля сянка върху днешна Русия

Страстите и демоните на историята в лицето на Йосиф Сталин, наподобяващ персонаж от драмите на Уилям Шекспир, и на Владимир Путин, дейс...

 

 „Социопатът около теб“ е смразяващо точно изображение на злото – и наръчник на почтения човек към непочтеността. Марта Стаут стъпва на солидни научни данни и клиничен опит, а начинът й на писане е елегантен и убедителен.

                                                                            Джонатан Келерман, автор на „Импулсивно“ и „Хладнокръвна ярост“

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com