Седмица на българското кино в Азербайджан

7261
Седмица на българското кино в Азербайджан

Министърът на културата на Република България Вежди Рашидов се срещна с министъра на културата и туризма на Република Азербайджан Абулфаз Гараев, съобщиха от пресцентъра на МК.

Още в началото на срещата, която се проведе в зала "Колегиум" на Министерството на културата, Гараев отбеляза, че независимо от това, че е на посещение в България по покана на министъра на икономиката, енергетиката и туризма на Република България Делян Добрев, една от най-важните срещи, които е планирал да осъществи по време на престоя си в София, е с министър Вежди Рашидов, с когото го свързва дългогодишно приятелство, предаде БГНЕС.

Новият Спайдърмен чупи рекорди

Новата лента The Amazing Spider-Man постави рекорд в американския бокс офис още с първата си поява на големия екран. Източници от Sony...

"Вежди Рашидов е човек, който се ползва с голям авторитет в страната ни – той е известен и уважаван у нас и като творец, и като художник, но също и като опитен държавен деец, както и като голям приятел на Азербайджан", подчерта министърът на културата и туризма на Република Азербайджан Абулфаз Гараев. Той предложи да се проведе и Седмица на българското кино в Азербайджан, както и Седмица на азербайджанското кино в София, като министър Рашидов прие със задоволство идеята за разширяване и задълбочаване на сътрудничеството между кинодейците от двете ни страни. На азербайджанския гост бе връчен и диск с първия българо-азербайджански кинопроект "Няма по-добър брат" на Матей Константинов.

В хода на разговорите двамата министри направиха преглед на състоянието и перспективите на двустранния културен обем, като се обединиха около мнението, че културното сътрудничество трябва да се активизира във всичките му жанрове.

Министър Рашидов отбеляза, че между двете страни има много добри възможности за сътрудничество в областта на театъра, литературата, библиотечното и музейно дело, издателската дейност, изобразителното изкуство, киното, музиката и танца. Специално внимание бе отделено на участието на артисти от двете страни в международни музикални, театрални и кино фестивали, както и фестивали на изкуствата, които се провеждат в двете държави. Министър Вежди Рашидов отправи покана към азербайджанската страна за съвместно сътрудничество в областта на опазването на историческото и културното наследство и консервацията и реставрацията на археологически паметници и обекти и в областта на подводната археология, която има добри традиции у нас.

По време на разговорите бяха начертани основните параметри на двустранния културен обмен – а именно: сътрудничество в областта на музиката, в областта на театъра, като бъде осъществена размяна на български и азербайджански театрални трупи, в областта и на изобразителното изкуство, като за целта ще се обменят музейни експозиции.

DPD доставя българската култура в Европа

Водещата международна куриерска компания DPD стартира инициатива за даряване и доставка на историческа и детска образователна литератур...

Вежди Рашидов и Абулфаз Гараев обсъдиха и провеждането, в изпълнение на подписаната от тях Спогодба за сътрудничество в областта на културата между Правителството на Република България и Правителството на Република Азербайджан, на Дни на българската култура в Азербайджан и Дни на азербайджанската култура в България, в рамките на които ще бъдат организирани изложби, Седмици на киното, и други изяви. Министър Рашидов запозна колегата си от Азербайджан и с дейността на открития неотдавна в София Регионален център за опазване на нематериалното културно наследство в Югоизточна Европа на ЮНЕСКО и отбеляза, че в целия свят има само 6 такива центъра. Ще се радвам да разработваме съвместни проекти под егидата на ЮНЕСКО, допълни министър Рашидов.

В края на срещата министър Гараев отправи покани към министър Вежди Рашидов да присъства на откриването на най-големия музей за килими, който ще бъде открит в Баку през декември т.г, като го покани да бъде и специален гост и на следващото издание на Световния форум за междукултурен диалог – от 28 май до 1 юни 2013 г. в Баку.

 

 

Излезе трейлърът на новия български филм „Пъзел”

Новият български филм "Пъзел", чиято премиера ще се състои в началото на месец октомври, пусна своя първи трейлър. Продукцията се оказв...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com