Софийската опера чества 200 години от рождението на Вагнер

21364
Софийската опера чества 200 години от рождението на Вагнер

Софийската опера и балет и нейната публика преживяват заедно едно историческо дело в културната история на съвременна България. Заедно те станаха част от световно събитие - отбелязване на 200 години от рождението на една от най-забележителните фигури на човешката цивилизация, Рихард Вагнер.

Всички вие сте свидетели, че Софийската опера и балет и нейното ръководство започнаха подготовката си за това световно честване още през 2010 година, когато в репертоара на първия национален театър беше включена най-трудната, най-монументалната, най-престижната за всеки оперен театър творба - тетралогията „Пръстенът на нибелунгите", четири фестивални вечери, както ги нарича самият композитор.

Actualno.com подкрепя Софийска опера за възраждане на културните ценности

През май в Софийската опера започва дългоочакваната Вагнерова фиеста. За първи път на Балканите се прави Вагнеров фестивал с всичките ч...

Последователно и много успешно, с най-високи оценки от националната и международна критика, Софийската опера представи "Рейнско злато" (2010), "Валкюра"(2011), "Зигфрид" (2012). За това с радост и гордост Ви каним на пресконференция за четвъртата опера от цикъла „Залезът на боговете". Ще видите и чуете във фрагменти от операта и новите инструменти, специално закупени за оркестъра. Ще бъдете поздравени и с участието на солисти в изпълнение на "Ездата на валкюрите".

Делото вълнува всички нас, защото за проекта си режисьорът Пламен Карталов избра само български оперни артисти, нещо много трудно и необичайно за кастинг на "Пръстенът" - да се реализира само с национален ресурс от певци. Ангажирани са 52 солисти. И не само, а и със собствени средства, по време на криза, Софийската опера и балет да реализира толкова престижна продукция, да се закупи нова осветителна техника и нови инструменти за вагнеровия оркестров стил, да се поддържа ниво, първият национален оперен театър на България с репертоарната си политика и художествени постижения да бъде сред водещите в Европа.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com