Веселина Кацарова открива фестивал в Стара Загора

16084
Веселина Кацарова открива фестивал в Стара Загора

Въпреки изключително натоварения си график и ангажиментите си, мецосопрано номер едно в света Веселина Кацарова ще открие с концерт 44-то издание на Фестивала на оперното и балетното изкуство Стара Загора 2012, съобщиха от общината.

Световноизвестната оперна прима ще пее на 20 ноември от 19.00 ч., заедно със Симфоничния оркестър на Българското национално радио и под диригентството на маестро Емил Табаков. В програмата са включени творби от Росини, Верди, Сен-Санс, Чилеа и други. След 22 години Кацарова ще стъпи на възстановената сцена на оперния театър в родния си град, което прави събитието голям шанс за почитателите на оперното изкуство в Стара Загора.

Организатори на фестивала са Министерството на културата, Община Стара Загора и Държавна опера Стара Загора.

Наскоро забележителната Веселина Кацарова направи друг жест към Родината, когато пя в Европейския парламент на вечер, посветена на България и родната Стара Загора. Веселина Кацарова рядко се появява на българска сцена, заради многобройните ангажименти извън страната. Тя от години живее в Швейцария, заедно със съпруга си и сина си. Затова появата й на българска сцена е истинско събитие за почитателите на оперната музика. Така се случи с концерта й миналата година за закриването на фестивала "Салон на изкуствата" в София. Певицата е сред най-скъпо платените мецосопрани в света и е от малцината българи, за които може да се каже, че наистина са световноизвестни.

Кариерата й започва преди повече от 20 години. В момента е на 47 и на година пее в по 60 оперни спектакъла. Графикът й с ангажименти е пълен до 2013-та. Живее в Цюрих, но пътува непрестанно за участия във Виенската опера, Лондонската "Ковънт Гардън", Миланската "Ла Скала", "Метрополитен опера" в Ню Йорк. Работила е с диригенти като Колин Дейвис, Рикардо Мути, Зубин Мета, Даниел Баренбойм. В оперния си репертоар Веселина Кацарова има над 50 роли.

Редактор: Десислава Симова

Откриха неизвестно произведение на Бетовен

След цели 192 години бе открит неизвестен до момента аранжимент на Бетовен за стар химн. Композиторът написал хармония за грегорианско...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com