3 грешки, поради които сутрешното кафе не работи

9687
3 грешки, поради които сутрешното кафе не работи
Снимка: iStock/Guliver

Сутрешното кафе подпомага метаболизма, подобрява настроението ни, помага в борбата с депресията, намалява риска от определени форми на рак и дори подобрява здравето на сърдечно-съдовата система. Също така то потиска желанието за сън, тъй като кофеинът буквално замества невротрансмитера аденозин, който се произвежда през времето, когато сме будни. Но, за разлика от аденозина, кофеинът не ни позволява да се чувстваме уморени и можем да останем будни и активни по-дълго.

За да се прояви действието на ободряващото вещество са необходими от 20 до 40 минути. Ако работният ви ден започва в 9 сутринта, най-доброто време за първата ви чаша кафе е в 8:30 часа. Но понякога въпреки консумацията му, бодростта така и не идва. Защо се случва така? Нека се опитаме да разберем на какво се дължи това.

Внимание! Статията е с информативна цел и не може да се използва за самодиагностика и още повече за назначаване на лечение.

1. Генетична предопределеност

Кое кафе е по-здравословно: разтворимото или обикновеното?

Оказва се, че разтворимото кафе е много прилича на  смляното кафе. Произвежда се от варено кафе, което е преработено и дехидратира...

Чувствителността към кофеина може да бъде генетично определена. И така, генетиката е тази, която определя колко ефективно аденозиновите рецептори на тялото ни могат да се свързват с молекулите на кофеина.


Друга причина е „неподходящата“ форма на чернодробния ензим CYP1A2, който е отговорен за 95% от метаболизма на кофеина. Има две форми на този ензим и само една от тях действа наистина бързо. Ако при вас ефектът на кофеина се проявява по-бавно, вероятно трябва да изпиете сутрешното си кафе много преди началото на работния ви ден.

2. Толерантност към кофеина

Както при всеки стимулант, телата ни могат да развият толерантност към кофеина, ако го получават в големи количества и твърде често.

Препоръчителната оптимална доза е не повече от 400 mg кофеин на ден - това са около 4 стандартни чаши кафе. Ако забележите, че любимата ви напитка е престанала да ви ободрява, опитайте се да намалите дозата или дори още по-добре направете пауза от пиенето на кафе като цяло.

6 неща, които никога не трябва да правите през нощта

Нощта е време за сън и всяка друга дейност, различна от спането, дава негативно отражение върху пълноценното възстановяване на тялото н...

Лекарите обаче съветват постепенно да се намалява количеството кофеин, защото ако вече сте зависими, внезапният отказ от него може да доведе до раздразнителност и главоболие.

3. Хронична умора

Уви, кафето не е панацея: кофеинът може да ни ободри за известно време, но ако сме прекалено уморени, той не работи. Нещо повече, ако продължите да "стимулирате" тялото си с този стимулант отново и отново, вероятно това ще доведе до повишаване нивата на хормона на стреса - кортизол. И в резултат на това заспиването ни ще бъде по-трудно, а самият сън ще бъде непълноценен. Така че, ако наистина сте уморени, по-добре отделете 20 минута за кратка дрямка - макар и за кратко сънят ще ви подейства много по-добре от кофеина.

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

10 признака на дъщеря, която е зависима от майка си

Това многогодишно цъфтящо растение e богат източник на витамини и минерали

Ядат ли се листата на червеното цвекло?

Как и кога да почистваме преди Великден?

Колко време трябва, за да втаса козунака?

Яде ли се кората на райската ябълка?

Как да запазим козунака мек за по-дълго време?

Коя е столицата на Киргизстан

Кога се минава под масата на Великден?

Лесно боядисване на яйца със салфетки - всеки може да го направи

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com