6 неща, които никога не трябва да правите през нощта

12787
 6 неща, които никога не трябва да правите през нощта
Снимка: iStock/Guliver

Нощта е време за сън и всяка друга дейност, различна от спането, дава негативно отражение върху пълноценното възстановяване на тялото ни.  Липсата на сън влияе негативно върху имунната система, настроението и цялостното ни благосъстояние. Но не бързайте да посягате към хапчетата за сън, а просто изключете някои дейности от рутината си.

1. Среднощно хранене или късна вечеря

Вечерята задължително трябва да бъде лека и с ниско съдържание на мазнини, в противен случай на сутринта ще изпитате необичайна слабост и летаргия. Освен това, хапвайки нещо висококалорично и мазно през нощта, ще накарате стомаха си да работи извънредно, което може да причини коремен дискомфорт, който не ви позволява да заспите. Това се отнася и за среднощното похапване.

Дори и да не се чувствате напълно сити след вечеря, не правете грешката да станете посред нощ, за да ядете. Постепенно стомахът привиква с по-малкото количество храна за вечеря. Не забравяйте, че е добре да вечеряте не по-късно от 20:00 часа.

2. Използване на мобилни устройства

Ако често си лягате с телефона или таблета, не се учудвайте защо сутринта чувствате умора веднага след ставане от леглото. Синята светлина, излъчвана от устройствата, стимулира мозъчната дейност, което означава, че след работа с устройството ще ви бъде трудно да се отпуснете и да заспите дори и ако вече минава полунощ и сте много уморени.

3. Кардио тренировка или физическа активност непосредствено преди сън

Редовната физическа активност нормализира съня, но интензивните тренировки в късната вечер, напротив, нарушават естествените биоритми. Ако искате да имате спокоен нощен сън, опитайте се да завършите тренировката си поне три часа преди лягане.

4. Среднощно работене на компютъра

Трябва да се подготвите за сутрешната среща или да завършите проекта, по който работите? Опитайте се да приключите работа час преди лягане - това време е необходимо, за да се успокоите и пренасочите съзнанието си. Не е толкова лесно да заспите, ако списъкът с утрешните задачи все още е в ума ви.

5. Консумацията на кофеин и алкохол в късните часове

Кофеинът има стимулиращ ефект. Разбира се, реакцията към това вещество е индивидуална, но експертите не препоръчват приемането на напитки, съдържащи кофеин, по-малко от 2 часа преди лягане. Същото правило важи и за алкохола. Пиенето на чаша вино късно през нощта може да направи съня ви неспокоен и непродуктивен.

6. Емоционален стрес

Независимо дали става въпрос за семейни проблеми, гледане на шокиращо телевизионно предаване или четене на сърцераздирателна история, тези емоционални напрежения едва ли ще ви помогнат да се отпуснете. Вечер се предпазвайте от ситуации, които ви изнервят и притесняват. Ако обичате да четете преди лягане, изберете лек любовен роман. Отпийте лек билков чай, вземете гореща вана или направете няколко прости упражнения за разтягане в леглото, които гарантират здрав сън.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Скрити лимонки: Това са наистина най-сексуалните зодии

7 грешки, които често се допускат на първа среща

Всичко, което трябва да знаете за мъжа Телец

За жените над 40 години - тази мода им сваля по някоя друга година

Как да увеличите доходите с помощта на нумерологията: 3 съвета, които работят безупречно

Как да увеличите доходите с помощта на нумерологията: 3 съвета, които работят безупречно

10 неочаквани начина да използвате домакинско фолио

20 необичайни начина да използвате парче сапун

Щипка на прозореца? 7 лайфхака, за които може би не знаете

Как да боядисаме яйца за Великден без химия: Начините, за които никога не сте чували

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Любопитно