Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

4 причини да спрем хляба

25 декември 2021, 19:15 часа

Хлябът е основен продукт в повечето домове, с който се приготвят сандвичи, тост с авокадо, яйца и препечен хляб или гарнитура с масло за вечеря. По време на пандемията много хора се научиха да пекат пресен хляб у дома, използвайки многото си свободно време. Наблюдатели отбелязват, че в началото на пандемията от COVID-19 хората изкупували хляба в хранителните магазини, което накара мнозина да се научат как сами да пекат хляба у дома. Тогава маята започна да се разпродава и всички започнаха да се учат да пекат квасен хляб.

Хлябът е популярна храна във всички части на света, така че е жалко, ако трябва да спрете да го ядете по здравословни причини. Въпреки това, има специфични симптоми и признаци, които може да изпитате при консумация на хляб с определени съставки. Трябва начинът на реакция на тялото ви да ви каже, че яденето на хляб причинява здравословни проблеми за вас.

Ето признаците, че трябва да спрете да ядете хляб.

Признаци, че трябва да спрете да ядете хляб

1.            Един от признаците, че трябва да спрете да ядете хляб, е, че напълнявате.

Проучване от  2014 г.,  публикувано в BMC Public Health, установи, че две или повече порции бял хляб на ден са пряко свързани с наднорменото тегло или затлъстяването. Така че, ако ядете две или повече порции бял хляб дневно и установите, че искате да отслабнете, тогава е време да спрете.

2.            Имате ли високо кръвно налягане и ядете една или повече порции хляб седмично?

Проучване от  2018 г. публикувано в BMC Public Health установи, че двете са свързани. Независимо дали сте имали високо кръвно налягане от известно време или току-що сте били диагностицирани, яденето само на една или повече порции седмично може да бъде причината. Защо? Една филия бял хляб съдържа 130 милиграма натрий. Ако имате високо кръвно налягане, дневната ви граница на натрий трябва да бъде 1500 милиграма или по-малко, което е малко над половин чаена лъжичка.

3.            Трябва да спрете да ядете хляб, ако имате подуване на корема, болки в стомаха, газове, диария, болки в ставите, артрит, тревожност, депресия, обриви и проблеми със зъбите.

Посетете Вашия лекар, за да определите дали имате цьолиакия или непоносимост към глутен.

4.            Имате ли преддиабет или диабет ?

Много от видовете хляб са пълни със захар и трябва да бъдат изключени от вашата диета. В  Американската диабетна  асоциация препоръчва преминаване към пълнозърнест хляб. Направете всичко възможно да си набавяте само този хляб. Пълнозърнестият хляб е първата съставка в овлладяване на заболяването. 

Тази статия има информативен характер и не може да замести или специалист-диетолог.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес