Дъвчете всяка хапка 30 секунди, за да намалите апетита си

12020
Дъвчете всяка хапка 30 секунди, за да намалите апетита си

Дъвчете всяка хапка от обяда си 30 секунди преди да я преглътнете, за да предотвратите натрупването на килограми по празниците, съветват британски учени.

Ново изследване показва, че това оказва силен ефект върху апетита по-късно през деня, като намалява желанието за шоколад, сладко и закуски, които могат да доведат до качването на килограми на празниците около Коледа и Нова година, напомня БГНЕС.

Доброволци, които дъвчели обяда си по този начин по време на експеримент, осъществен от психолози от Бирмингамския университет, изяли два пъти по-малко храна следобед, отколкото участниците, които се хранели нормално.

Макар предишни изследвания да показаха, че по-дългото дъвчене намалява приетите калории по време на ядене, последното проучване, публикувано във в. "Апетайт", установи, че то може да има значителни последици и за хранителните навици по-късно през деня. Изследването е публикувано в период, когато хората традиционно приемат повече храна от обикновено заради празниците.

Според друго британско проучване традиционният обяд на Коледа, състоящ се от печена пуйка, печени картофи, наденица с бекон, хлебен сос и зеленчуци, се равнява на над 1000 калории. Когато към тях се прибавят и коледният пудинг, бисквити и сирене, коледна торта, шоколад и коледни пирожки, се оказва, че повечето британци поглъщат между 3500 и 4000 калории. Препоръчваното дневно количество за мъжете е 2500 калории, а за жените - 2000 калории.


Учените от Бирмингам искали да анализират по-дългото дъвчене на обяд и последиците за хранителните навици по-късно през деня. За целите на изследването си те избрали 43 студенти, повечето жени, и ги помолили да не се хранят два часа преди експеримента. Всеки студен получил една чиния с пушена шунка и сандвичи със сирене, всички с еднакъв размер и форма.

Една трета от участниците трябвало да ядат нормално, друга една трета да правят 10-секундна пауза между поглъщането на всяка хапка, а последната група да дъвче всяка хапка 30 секунди преди да я преглътне.

Два часа след експеримента студентите получили малка купа с плодови сладкиши и една купа с шоколадови сладкиши и били помолени да оценят апетита и насладата си от храната. Резултатите показали, че студентите, които яли с нормална скорост и тези, които спирали за десет секунди между хапките, изяли еднакво количество сладкиши. Но тези, които дъвчели всяка хапка от обяда си 30 секунди, изяли два пъти по-малко храна.

Редактор: Надежда Иванова

Пилешката супа - най-доброто лекарство при настинка

Пилешката супа съдържа магическата съставка карнозин, която укрепва имунната система и помага на организма да се пребори с инфекцията о...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com