Ето за какво трябва да внимават бременните жени през лятото

1165
Ето за какво трябва да внимават бременните жени през лятото
Снимка: iStock/Guliver

Бременните жени понасят по-трудно летните жеги и трябва да ги посрещат с повишено внимание и повече грижа за здравето си и това на очакваното бебе. Няколко са основните неща, които тормозят бременните дами през лятото и за които те трябва да внимават.

1.       Жега

Известно е, че телесната температура на бременните дами е по-висока в сравнение с тази на жените, които не очакват наследник. Високите температури навън утежняват положението. Не е безопасно обаче и стоенето под климатик. Необходимо е разумно разхлаждане, повече течности, излизане през най-горещите часове на деня единствено при наистина крайна необходимост и разходки рано сутрин или късно вечер, когато е по-хладно. Ще се почувствате по-добре и ако поставите мокри кърпи на местата, на които усещате пулса си. Този лесен трик разхлажда удивително добре.

2.       Обезводняване

Растящото коремче,  увеличеното тегло, тежестта и по-високата температура на тялото неминуемо водят до повишено потене. Не е достатъчно да се пият повече течности през лятото от бременните дами. Заедно с потта те изхвърлят електролити, което е крайно нежелателно. Могат да възстановят запасите си със свежа кокосова вода – вкусна и полезна. Течностите се приемат, преди да сте почувствали жажда. След като сте жадни, то вече сте дехидратирани. Не допускайте това.

3.       Подути крака

Бременността води до промени в ставите, необходими за подготвяне на тялото за раждането. Резултатът е задържане на вода в крайниците и подуване на краката и най-вече на глезените. Подуването може да е не само неестетично, но и неприятно, болезнено. Ако чувствате краката си тежки, повдигайте ги нависоко често през деня, а нощем ги поставяйте върху висока възглавница на леглото. Така по-лесно ще се справите с отока и ще подобрите състоянието си. Когато се наложи да стоите на опашка, по-добре е да ходите напред-назад, отколкото да стоите на едно място.

4.       Храна

Важно е дамите, които очакват бебе, да бъдат много внимателни с храната лятото и да не консумират продукти с неясен произход, неизвестно съхранение или ястия, приготвени при съмнителни хигиенни условия. Натравянето може да е опасно за бременната жена, а лятото е чест проблем при невнимание и консумиране на неправилната храна.

5.       Кръвно налягане

Опасно е както високото, така и ниското. Ниското кръвно налягане може да доведе до прилошаване, причерняване и припадък, който е опасен за бременните дами.

6.       Вирусни заболявания

Особено през първия триместър на бременността дамите трябва да се пазят от вирусни заболявания и чревни инфекции, които са често срещани през лятото. Добре е да се избягват местата със струпване на много хора с цел предпазване, тъй като през този триместър се формират органите на ембриона и някои вирусни инфекции са особено опасни.

7.       Басейни

Обществените басейни могат да крият опасни бактерии, които са вредни  за бременните дами. Не се къпете в тях, предпочитайте морската вода.

8.       Слънцето

Бременните жени е редно да използват продукти с висок слънцезащитен фактор, тъй като образуват повече меланин и е възможно в резултат на хормоналните промени да се сдобият с неприятни петна. Предпочитайте сянката и фактор 50+.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 27 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 27 април /валутен калкулатор/

6 "невинни" признака, които карат жената да изглежда зле в очите на мъжа

10 признака на дъщеря, която е зависима от майка си

Това многогодишно цъфтящо растение e богат източник на витамини и минерали

Ядат ли се листата на червеното цвекло?

Как и кога да почистваме преди Великден?

Колко време трябва, за да втаса козунакът?

Яде ли се кората на райската ябълка?

Как да запазим козунака мек за по-дълго време?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com