Има ли отровни жаби в България?

19739
Има ли отровни жаби в България?
Снимка: Carl D. Howe / CC BY-SA 2.5

Страната ни е дом за 18 вида земноводни, от които повече са жабите – около 12 вида от над 6 000 разновидности навред по света, като част от тях са по-разпространени, докато други като кафявата крастава жаба, са редки видове в България и са защитени от закона.

Жабите, макар да не са най-красивите създания на земята, са полезни за поддържане на равновесието в природата, а част от тях се използват и за храна на хората – жабешките бутчета са деликатес, известен най-вече във Франция. Не всяка жаба е подходяща за кулинарни удоволствия и далеч не всяка има вкусно месо.

Обикновено ядливите жаби се отглеждат целенасочено именно с това предназначение като зелените водни жаби, срещащи се у нас в резерват „Сребърна“ и по поречието на река Дунав. За най-вкусна се счита жабата голиат, прочута с големината си – цели 30-32 сантиметра, която обаче днес е със силно намалена популация, поради което не се ловува и консумира.

Ако се чудите защо се консумира жабешкото месо, бързаме да ви информираме, че на ядливите жаби, то е не само вкусен деликатес, но и е изключително полезно – богато на витамините Е, Д и С, на желязо и магнезий, бедно на мазнини, а съвременни проучвания по темата за ползите от жабешкото месо, които продължават, сочат, че жабешкото месо може да се окаже отлично за превенция на рака, тоест с противоракови свойства.

Проучване: Жабите могат да изчезнат заради ненаситния апетит към жабешките бутчета - за близо 10 години са консумирани около 2 милиарда жаби

Отровни жаби в България

За ядливи жаби разбрахме, че има, макар да не е популярно жабешкото месо у нас и жбешките бутчета да се приготвят и сервират на изключително малко места. Има ли обаче отровни жаби в България и с какво са опасни те? Известно е, че някои видове жаби са по-отровни от някои видове змии.

Златната отровна жаба, която е само между 1.5 и 6 см. като големина, е с достатъчно силна отрова, за да убие няколко души едновременно. Това прави жабите едни от най-отровните животни на земята като цяло. За разлика от змиите, които хапят, за да предадат отровата, жабите я излъчват чрез кожата си, което прави докосването на отровна жаба изключително опасно, без да е необходимо да ви ухапе. Има ли толкова отровни жаби в България, или тук сме пощадени от наличието на най-отровните видове на планетата?

За щастие, отровните жаби, които се срещат у нас, нямат и частичка от силата на отровата на най-отровните жаби по света. Сред познатите отровни жаби в България е кафявата крастава жаба. Тя не може да ви зарази с краста, не се притеснявайте, името ѝ произхожда от факта, че кожата ѝ е покрита с „брадавици“. Не я докосвайте и притеснявайте обаче – не само защото у нас е защитен вид, а и защото е сред отровните жаби в България.

Жабите предусещат земетресенията

Обикновено населява райони с до 1300 метра надморска височина, но е виждана и в Пирин на почти 2000 метра. Предпочита усойни места. Размерите ѝ не са малки и това ѝ позволява да се храни не само с насекоми, но и с гущери и гризачи. Изключително деликатна, кафявата крастава жаба се крие през деня и ловува предимно нощем, което намалява възможностите за среща и конфликт с хората. Природата ѝ е помогнала да се защити от враговете ѝ – хищници, които се хранят с жаби, като ѝ е дала отровния и неприятен на вкус секрет буфагин, който излъчва през кожата си и който е достатъчно силен за да спре повечето неприятели, макар таралежите  да са устойчиви към него и да не може да ги спре.

Тя обаче не може да убие човек с този секрет за разлика от златната жаба, която не се среща у нас. Така че спокойно – в България няма видове, смъртоносни за хората, не се страхувайте от жабите напразно.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Изследователи: Използването на белина е свързано с по-голям риск от смъртоносно белодробно заболяване

Има ли безценно цвете и кои са най-скъпите цветя в света

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 30 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 30 април /валутен калкулатор/

Никога не се разделяйте: 3 знака, че любовта ви ще преживее всички изпитания

Как да останат зеленолистните зеленчуци в хладилника свежи за една седмица?

Какво ще се случи с тялото, ако ядете скара 4 дни подред?

Какво се случва, ако натъркате бананови кори по лицето си?

4 зодии, които са благословени с най-креативните умове

За да продължите напред: 4 начина да спрете да мислите за бившия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com