Жените домакинстват все по-малко

6636
Жените домакинстват все по-малко

През последния четвърт век представителките на по-красивата част от човечеството отделят все по-малко внимание на къщната работа, но все пак имат повече домакински задължения, отколкото мъжете. Този извод се съдържа в публикуваното днес изследване на Националния институт за статистика и икономически изследвания на Франция, предаде БГНЕС.

През 1986 г. дамите са домакинствали средно с три часа повече, отколкото мъжете. През 2010 г. тази разлика се е стопила с 40% до 1 час и 48 минути. "Но не защото мъжете са започнали да вършат домашната работа, просто жените са отказали да си губят времето с това", уточни един от ръководителите на фундаменталното изследване Мишел Дюе.

Днес жените отделят около 4 часа на ден, за да приготвят храна, да почистят и възпитат своите деца – с цял час по-малко, отколкото преди 25 години. Същите тези занимания отнемат средно по 2 часа и 13 минути на силния пол, или с цели забележете 6 минути повече, отколкото през 1986 г.

"Жените са започнали да работят повече, в домакинството се появиха нови видове битова техника, семействата купуват по-често полуфабрикати и по-рядко се грижат за благоустройството на интериора", коментира Дюе.

Въпреки че данните от проучването показват, че мъжете се занимават повече с домашната работа, експертите смятат, че това не са реалните резултати. "Представителите на силната половина по-често готвят през последните години, но като цяло застават пред котлона само през почивните дни или на празници", отбеляза социологът Жан-Клод Кауфман.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Любопитно