Как да подобрите паметта си: 6 прости упражнения

37946
Как да подобрите паметта си: 6 прости упражнения
Снимка: iStock/Guliver

Много хора са убедени, че имат лоша памет по природа и нищо не може да се направи по въпроса. Но това твърдение може да се сравни с факта, че човек е твърде мързелив, за да отиде във фитнес зала, така че е в лоша физическа форма. Паметта ни, подобно на мускулите, може да бъде напомпана с прости упражнения, които са подходящи както за възрастни, така и за деца. След един месец активно обучение ще видите забележими промени в паметта си.

Преди да започнете да работите за подобряване на паметта си, направете безплатен тест за памет. Въз основа на резултатите от теста ще разберете колко добре можете да запомните нова информация и дали трябва да надградите това умение.

10 съвета за подобряване на паметта

Добрата памет е незаменим инструмент за разговори, изпити и работа. Ако може лесно да запомните материала, можете да впечатлите приятел...

Упражнение №1

Това упражнение е насочено към развитие на слуховата памет. Най-добре е да го направите по двойки, но ако го правите сами, можете да използвате диктофон. Вашият партньор трябва бавно да прочете списък с несвързани думи. След това трябва да повторите първите букви в думите.

Упражнение №2

Най-добрият начин за подпомагане на развитието на паметта е играта на шах и дама, скрабъл (съставяне на думи от букви), игри с текст и карти, кръстословици, пъзели, судоку. Изберете всяка игра, която харесвате и развийте паметта си в свободното си време. Между другото, игрите също помагат да се отпуснете и да отвлечете вниманието от работата.

Вземете безплатни онлайн курсове и открийте нови възможности Започнете да учите

Билки за по-добра работа на мозъка

Билките са естествени лекарства. В природата съществуват стотици натурални билки, използвани за лечение на различни заболявания. Дори к...

Упражнение №3

Това упражнение е насочено към формиране на зрителна памет. Намерете всяка ярка рисунка или снимка, внимателно я разгледайте, опитайте се да запомните детайлите. След това затворете очи и се опитайте да възпроизведете всичко, което сте видели на снимката. След това отворете очи и погледнете отново рисунката. Забележете какво сте пропуснали.

Упражнение №4

Техниката на Фибоначи е математическо упражнение, което ще помогне за развитието на краткосрочната памет. Трябва да представите поредица от числа, в които всяко число ще бъде сбор от предишните числа. Например 1+1=2, 1+2=3, 2+3=5, 3+5=8 и т.н. Когато ги съберете, започнете отначало.

Упражнение №5

Мислят само за себе си: защо нарцисистите имат лоша памет

Хората с нарцистични черти помнят зле имената на нови познати и друга информация поради факта, че обръщат твърде много внимание своята ...

Направете нови маршрути до познати места (работа, магазин, кафене). Опитайте се да вземете различен маршрут до работа или да извървите допълнителна автобусна спирка пеша, по това време обърнете внимание на интересни знаци, знаци и минувачи. Това просто упражнение ще помогне за активиране на мозъка, ще развие вниманието и концентрацията.

Упражнение №6

Започнете да учите чужди езици. Това е най-добрата тренировка за укрепване на всички видове памет. Има много безплатни приложения с флаш карти, игри и аудио записи, които са чудесни за изучаване на нов език. Можете да го направите на път за работа или на обяд.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Не казвайте на мъжа си: Тази маска за коса с бира върши чудеса

Според науката, ако казвате благородни лъжи, значи сте добър човек

Ето какво да направите след развода с брачната си халка и годежния пръстен

Как да разберете още в магазина, че плодовете и зеленчуците са пълни с нитрати

Открийте заболявания, за които не подозирате с този бърз домашен тест

Как да научим кучето да не се дърпа при разходка?

Знаете ли как се размножават охлювите?

Тези 5 зодии са най-добрите градинари

Тези 5 зодии са най-добрите градинари

Стихотоврение за 18 април 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com