Как да разпределим месечния си бюджет така, че да можем да инвестираме?

2480
Как да разпределим месечния си бюджет така, че да можем да инвестираме?
Снимка: iStock

За добро или лошо, много хора имат обърната концепция относно това как да отделят пари за инвестиране. В умовете на повечето хора нещата работят така: 

1) Вземем заплата; 

2) Плащам всички сметки, кредити; 

3) Живея с остатъка; 

4) Ако остане нещо - спестявам и/или инвестирам. 

В тази формула няма нищо лошо, освен, че точка четири почти никога не се сбъдва. Това, което може да направите е, да пренаредите своите приоритети финансово. Да, навярно имате много разходи и бихте искали да разполагате с по-голяма сума пари, но препоръчваме да обърнете нещата в този ред, за да имате възможност наистина да пестите и да инвестирате: 

1) Вземем заплата; 

2) Плащам всички сметки, кредити; 

3) Спестявам и/или инвестирам. 

4) Живея с остатъка; 

Със сигурност е трудно да пренаредите финансовите си приоритети ако вземате фиксирана сума, която е разпределена до стотинка. Това, което може да направите може да бъде обобщено в две направления - харчете по-малко и изкарвайте повече пари. И двете неща са възможни, стига наистина да го искате и да си го поставите за цел. В крайна сметка, не бива да влизаме в другата крайност, в която се лишавате от съществени неща за качеството ви на живот или се преработвате така, че нямате време за почивка. 

Нека видим един хипотетичен сценарий. Вземате заплата от 2000 лева на месец, чисто. От тях 500 лева отиват за сметки (наем, ток, вода, телефон) и 300 лева за кредит. Оставате с 1200 лева, които да разпределите между 4 седмици в месеца - по 300 лева на седмица. Нека приемем, че вече сте намалили своите разходи до минимума и нямате свободно време, за да поемете повече работа.

Остава да преразгледаме парите, които давате за сметки, както и тези, които давате за кредита си. На първо място е добре да видим дали сумата на сметките не може да свие по някакъв начин. Анализирайте перата, които плащате - ток, вода, топлофикация (евентуално), мобилен телефон, телевизия и интернет. Вижте дали не сте на тарифен план, който е неизгоден за вас и не може да предоговорите по-добра оферта след неговото изтичане? Това важи също за телевизията и интернета ви. Вижте дали няма по-оптимален начин да отоплявате жилището си. Понякога не осъзнаваме как сами губим пари, защото сме сключили договори с неизгодни за нас условия. 

Нека видим кредита - това ли са най-добрите условия в момента? Могат ли да бъдат предоговорени или да бъде рефинансиран, за да намалим крайната сума, която трябва да платим? (това важи най-вече за жилищните кредити). По този начин може не само да намалите крайната сума, която трябва да дадете, но и месечната си вноска. 

Третият въпрос засяга как харчим парите, които ни остават и е насочен към нещо много важно - хвърляте ли храна? Защото ако го правите е добре да си представите как отваряте кофата за боклук и изсипвате пари вътре. Гответе така, че храната да се изяжда, а не да остава и да се разваля. 

Това са три по-нестандартни подхода при плануването на месечния бюджет, които биха ви освободили средства за спестяване и инвестиции. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 27 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 27 април /валутен калкулатор/

6 "невинни" признака, които карат жената да изглежда зле в очите на мъжа

10 признака на дъщеря, която е зависима от майка си

Това многогодишно цъфтящо растение e богат източник на витамини и минерали

Ядат ли се листата на червеното цвекло?

Как и кога да почистваме преди Великден?

Колко време трябва, за да втаса козунакът?

Яде ли се кората на райската ябълка?

Как да запазим козунака мек за по-дълго време?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com