Каква е психологията на бедността?

40074
Каква е психологията на бедността?

Всички искат да имат повече пари, но на много хора им се налага да се задоволят и с малкото, което имат. Защо е така, какво ни пречи да получаваме толкова, колкото искаме? Съществуват няколко основни характеристики на поведението на хората, на които пътят към богатството е пресечен. Ето кои са най-типичните от тях.

1. Ниско платена, но стабилна работа
Човек, с психиката на бедняк най-често избира нископлатена, но стабилна работа в държавната администрация. Ако започне работа в частна фирма за него съществува риска да остане на улицата след известно време.  Такъв тип хора, обикновено не вярват в силите си и в това, че техните опит и знания ще бъдат необходими. В крайна сметка така и се получава. Служителят ходи на своята скучна работа, престава да усвоява нови знания и става никому ненужен, вместо да се развива.

2. Страх от промени
Лозунгът на този тип хора е: по-добре да имаш малко, отколкото да рискуваш да загубиш и това. Те никога няма да развият свой бизнес, да открият нови пазарни ниши, да получат второ висше образование на 40 г.

3. Ниско самочувствие
Ами откъде да се вземе това самочувствие, ако човек не живее, а живурка със своята сива и безинтересна работа, за която трепери. Без силни преживявания, пътувания и обосновани рискове. Именно тези фактори карат човек да уважава труда и възможностите си. Човек с психология на бедняк не разбира, че богатството и добрите перспективи се разкриват пред дейните хора, които не се страхуват да рискуват и да започнат всичко от начало.

4. Нежелание да бъдеш активен
Ясно е, че за да постигнеш нещо трябва да положиш усилия, като например, да разглеждаш предложения за интересна и добре платена работа с повече задължения, като по този начин се развиваш. Човек с психология на бедняк не желае и не умее (защото никога не е опитвал) да проявява активно – бои се да търси нова работа, защото предварително е решил, че няма да се справи. Не търси дори нещо почасово, защо „нищо няма да се получи“ и парите така и така няма да стигат. Той е пасивен, затова е и беден.

5. Всички са ми длъжни
Човек с психологията на бедняк е убеден, че трябва да му се плаща добре, защото изпълнява качествено задълженията си, забравяйки, че сам се е съгласил да „бачка“ за малко пари и сега обвинява шефа си, че е  стиснат.Той прехвърля отговорността от себе си на другите. Какъв смисъл има да се боря, когато от мен нищо не зависи?

6. По-лесно е да си пестелив
Бедните хора влагат силите си не, за да привлекат, а за да задържат. Те губят часове в обикаляне на магазини, сравнявайки цените и пазарувайки там, където е по-евтино, посещават различни институции за помощи, вместо да вложат това време и усилия в търсене на добра работа.

Вгледайте се в себе си, забелязахте ли поне едно от изредените качества? Бързо се отървете от него и помнете, че животът и благополучието ви са единствено във вашите ръце!

Вижте още интересни статии в СРодители

Утре може да сме ето това

Сега вече можем да ви запознаем по-подробно с безсмъртието на руския милиардер Дмитрий Ицков, обещано ни за 2045 г. През изминалия уике...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com