Какви обичаи се спазват на Архангелова Задушница?

5251
Какви обичаи се спазват на Архангелова Задушница?
Снимка: iStock/Guliver

Последната за годината Задушница от трите големи Задушници – дните за споменаване на починалите ни близки и молитва за душите им – Архангелова Задушница се отбелязва в първата събота преди Архангелов ден. Датата се променя през годините, защото зависи от големите християнски празници, а тази година – 2023-та – е 4 ноември. Тъй като това е голяма Задушница, редно е да се подготвите подобаващо за деня на мъртвите и да ги почетете и споменете според християнските обичаи и традиции.

Какви обаче са тези обичаи за Архангелова Задушница и какво се прави съботата в деня на мъртвите?

Обичаи за Архангелова Задушница

По традиция на Задушница посещаваме гробовете на близките ни, почистваме ги, преливаме и прекадяваме, палим свещички и молим за мир и спокойствие на душите им, за светлина по пътя им в отвъдното и за опрощение на греховете, които са допуснали приживе. Преливането с вино, прекадяването с тамян, цветята, които се носят на гроба, са част и от спазващите се обичаи на Архангелова Задушница. Други традиции и обичаи за Архангелова Задушница, които да спазите, за да окажете почит на починалите си близки, са:

Архангелова задушница 2023: ето кога се пада

  • Паленето на свещичка на гроба на починалия, която е символ на нашата вяра и чиито пламък олицетворява безсмъртието на душите. Със свещ измолваме и опрощение за душите на близките си от Бог, молим се той да прости греховете им и да ги приеме в своето царство небесно.
  • Цветята, които поставяме на гроба или в специално отредени за целта вази, са символ не само на нашата обич към скъпите на сърцето ни хора, които живеят само в спомените ни. Те олицетворяват и добродетелите на починалия.
  • Прекадяването с тамян е неразделна част от традициите, свързани с починали, погребения, Задушници, с тъжните обреди и с онези, при които освещаваме дом или предмети за здраве. Тамянът е част и от мъката, и от радостта на хората, а за Задушница той е задължителен – храната, която ще подадем за „бог да прости“ на живите, които срещаме по пътя си или на гробищата, трябва да е прекадена така, както и самият гроб. Прекадява се гробът на Задушница в кръг по посока, обратна на посоката на часовниковата стрелка.
  • Преливането с вино на гроба на починалия е стара традиция, съхранена до днес. Виното олицетворява кръвта на нашия Бог. В миналото най-старата жена в семейството е извършвала този обичай, докато днес всеки, посетил гроба и имащ потребност да прелее, може да го направи без притеснение.
  • В деня, отреден за покойниците, във всеки православен храм се прави Обща панихида за починалите, молим се за душата на мъртвите и за тяхното спасение. В храма може да се занесат и подавки.
  • По стара традиция на Архангелова Задушница се правят общи трапези за споменаване на близките, които сме изпратили в друг свят, далеч от нас. И пак по традиция първата хапка се слага на земята, а първата глътка вино се излива с изричане на думите „Бог да прости“. Тези обичаи остават съхранени и днес в някои части на страната, а в други се раздава приготвена и наречена храна на гробищата или на близки, роднини, приятели и комшии. Храната, която се раздава на Задушница, е наречена за душите на починалите, като традиционно има пита или хляб, жито, вино, месо, дребни сладки, бонбони, плодове, но може да подадете каквото желаете, важно е да се прави с вяра и от сърце. Виното е символ на тайнството на светото причастие, а житото, което подаваме за „Бог да прости“ за Задушница – на възкресението. В някои части от страната хората оставят храна на гроба на близките си или сядат да хапнат там, което нито е правилно, нито е по канон, нито църквата е призовала така. Това не е традиция, която да следвате, по-добре нахранете гладен човек.
  • Когато обсъждаме трапезата и подавките за Архангелова Задушница, следва да имате предвид, че тъй като е последната за годината, се поставят седем различни ястия, сред които и любими на починалия, за да се „чуе“ благословът на мъртвите през предстоящите коледни пости. Това е част от християнските обичаи за Архангелова Задушница.
  • На Архангелова Задушница вярващите се оглеждат за мушичка, присъединила се на трапезата им или летяща около тях, тъй като битува вярването, че това е душата на починал близък, дошла да се разтъжи с живите.

Каквото и да изпълните от обичаите и ритуалите за Архангелова Задушница, направете го с мисъл и обич за починалите, с молитва за тях и от сърце и душа.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Никога не се разделяйте: 3 знака, че любовта ви ще преживее всички изпитания

Как да останат зеленолистните зеленчуци в хладилника свежи за една седмица?

Какво ще се случи с тялото, ако ядете скара 4 дни подред?

Какво се случва, ако натъркате бананови кори по лицето си?

4 зодии, които са благословени с най-креативните умове

За да продължите напред: 4 начина да спрете да мислите за бившия

Само тези зодии знаят как да пазят тайна

10 работни метода да накарате котка и куче да пият вода, ако не искат

Какви са основните разлики между Северния и Южния полюс

Коя е най-малката държава в Африка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com