Какви тайни крие косата

36997
Какви тайни крие косата

Вечният въпрос: защо притежателките на права коса мечтаят за къдрици, а тези, които природата щедро е надарила с тях, искат да ги изправят? Стилистите са категорични, че жените, независимо от модните тенденции, продължават да се стремят към образа, противоположен на този, който им е даден от природата.

Непокорната плът

Дилемата права или къдрава коса има своите дълбоки причини, смята сексологът Жерар Лельо. В миналите векове гладката прическа е била символ на смирение и добродетелност, а непокорната – на греховност и буйна плът. Това е било така, тъй като буклите предизвикват асоциация с окосмяването на венериния хълм, а подобни асоциации са били несъвместими с образа на женската добродетел.

Правата коса е като знак за контрол над женствеността, символ на сдържана чувственост, нежната  покорност на жената и асексуалността на майката... Т.е. атрибути на тези жени, които са „безопасни“  за мъжете. В по-широк смисъл укротените къдрици говорят за страха ни пред тялото в неговия първобитен, естествен вид. Ние крием неговия мирис, епилираме кожата – точно така както се опитваме да обуздаем прическата си, просто за да може за пореден път да демонстрираме властта си над природата.

Обиди от детството

Да се научим на доверие

Без доверие няма любов. А какво да правим ако вече няколко пъти са ни предавали и от доверието ни не е останало нищо? Статистиката &bdq...

Посегателството към формата на косата често е предизвикано от желанието да отмъстим за жестоките обиди от детството. Колко сълзи са били пролети за гъстите къдрици, докато бъдат сресани. А как да се забравят обидните прозвища, като напр. „миши опашки“?  Именно върху косата си тийнейджърът изкарва своя протест. За него възможността да промени прическата си е крещящ знак за независимост и начин да бъде привлекателен за противоположния пол. Заради несподелена любов буйните къдри често биват сменени от къса коса, светлият цвят се променя в готическо черно и какво ли още не. Но дори след крайностите на пубертета, стремежът към кардинална промяна на прическата се запазва в критичните моменти от живота ни.  

Къдрава или не

Променяйки формата на косата си, жените често споделят, че се чувстват така сякаш са се родили отново.  Възможността да се намесим в това, което ни е дадено от природата ни дава усещане за свобода: можем да влияем върху събитията и собствения ни живот. Но за да променим формата на носа, гърдите или бедрата са нужни много време, усилия и пари. А  промяната на прическата не изисква подобни жертви.  С помощта на четка, сешоар или съответния серум може бързо да се превърнем от скромно момиче с прави коси в къдрокоса палавница и обратното.  Може би се досетихте за ролевите игри в спалнята?  Разнообразието добавя настроение и цвят не само в сексуалния, но и в обикновения живот.

Още интересни новини четете в сайта СРодители

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com